AMSTERDAM - Lars Boom heeft zondag de proloog in de Dauphiné Libéré gewonnen. De renner van Rabobank legde het 5,4 kilometer lange parcours in Saint-Jean-de-Maurienne in zes minuten en achttien seconden af en is de eerste leider in de rittenkoers.

Boom was nummer twee Alexandre Vinokoerov twee seconden te snel af. Bradley Wiggins werd derde op zes seconden, voor de Duitse sprinter John Degenkolb.

Eerder dit seizoen won Boom al de proloog in de Ronde van Qatar. Helaas voor hem begint de Ronde van Frankrijk dit jaar niet met een korte tijdrit.

Gesink

Joost Posthuma legde beslag op de zesde plaats. Van de klassementsrenners deed Cadel Evans met een zevende positie de beste zaken. Robert Gesink werd 29e op zeventien seconden. Met een 102e plaats stelde Ivan Basso teleur.

De Dauphiné Libéré, een van de voorbereidingswedstrijden in de aanloop naar de Tour de France, duurt tot en met volgende week zondag.

Aankomst op col

Maandag gaat de eerste etappe over 144 kilometer van Albertville naar Saint-Pierre-de-Chartreuse. De aankomst is bovenop een col van de tweede categorie.

Boom moest vorige maand vanwege problemen met de knie opgeven tijdens de Ronde van Californië.