AMSTERDAM - Na Li heeft het damestoernooi van Roland Garros op haar naam geschreven. De Chinese was in twee sets te sterk voor de Italiaanse winnares van 2010, Francesca Schiavone: 6-4, 7-6. Li is de eerste Aziatische die een Grand Slam-toernooi wint.

Li speelde een sterke wedstrijd en bracht Schiavone van het begin af aan direct in de problemen.

De Chinese oogde scherper dan haar opponente, die al snel een break tegen voor haar kiezen kreeg. De eerste set was daarna beslist in het voordeel van Li.

Schiavone liet in de tweede set meer van haar geroemde vechtlust zien. Eerst kreeg ze opnieuw een break te verwerken, maar de Italiaanse brak Li terug en kreeg het betere van het spel.

Li bleef na een korte dip echter op de been en was in de tiebreak de sterkste.

Nerveus

De 29-jarige winnares kon haar geluk niet op: ''Ik was erg nerveus voor de wedstrijd, maar ben nu dolgelukkig. Ik moest aan het einde nog even scherp blijven en dat lukte."

De één jaar oudere Schiavone, die vorig jaar in Parijs haar enige grandslam won, erkende dat Li Na beter was. ''Ze heeft het verdiend. Ik probeerde haar onder druk te zetten, maar daar slaagde ik gewoon niet in. Gelukkig kon ik er nog wel een gevecht van maken."

Vastberaden

Haar eerste grandslamfinale was dit jaar nog geen succes voor Li Na. Bij de Australian Open was de Belgische Kim Clijsters haar de baas.

In haar tweede finale was ze duidelijk vastberaden om wel de winst te pakkken. Li Na heerste het grootste deel van de partij vanaf de baseline. Zeker in de eerste set speelde ze vrijwel foutloos. Met de eindzege in zicht leken de zenuwen echter toe te slaan.

Schiavone maakte daar dankbaar gebruik van en leek op weg om de stand gelijk te trekken. In de tiebreak dicteerde Li Na echter het tempo en dat was de nummer vijf van de wereld te machtig.