AMSTERDAM - Mark Webber is niet te spreken over het besluit van de FIA om de Grand Prix van Bahrein terug te laten keren op de Formule 1-kalender. De Australiër vindt het onverantwoord om een race te houden in de instabiele golfstaat.

"Mijn mening is niet gewijzigd sinds ik hier eind februari voor het eerst naar werd gevraagd", zegt de coureur van Red Bull Racing op zijn website. "Ik zou hoogst verbaasd zijn als de Grand Prix van Bahrein alsnog doorgaat dit jaar."

De race op het Sakhir International Circuit stond begin 2011 gepland als openingsrace. Nadat de onrust in het midden-oosten ook oversloeg naar Bahrein, werd de race uitgesteld. Nu heeft de FIA besloten om het evenement aan het einde van het seizoen alsnog plaats te laten vinden.

Steviger standpunt

"Ik denk dat de sport destijds een veel steviger standpunt in had moeten nemen, in plaats van het constant uitstellen van een definitief besluit in de hoop om de race later in te plannen", vervolgt de zesvoudig GP-winnaar.

"Dat zou een duidelijke boodschap zijn geweest over de stelling die de Formule 1 inneemt wanneer het om zoiets fundamenteels gaat als mensenrechten en hoe het omgaat met morele vraagstukken. Het is duidelijk dat de betrokken partijen moeite hadden om tot een besluit te komen en ik heb het gevoel dat helaas ze niet het juiste hebben genomen."

Niet het goede moment

Wat Webber betreft neemt de koningsklasse niet definitief afscheid van Bahrein. "Of je het nu leuk vindt of niet, Formule 1 en sport in het algemeen staan niet boven sociale verantwoordelijkheid en geweten. Ik hoop dat we er nog eens terugkeren, maar dit is niet het goede moment."

"Als deelnemer voel ik me absoluut niet op mijn gemak om daar heen te gaan en mee te doen aan een evenement dat, in tegenstelling tot alle geruststellingen, onontkoombaar meer spanningen op gaat leveren voor de mensen in dat land."

"Ik snap niet waarom mijn sport zichzelf in een positie wil plaatsen die dat aanwakkert.