GOIANIA - Met Tim Krul als eerste doelman begint het Nederlands elftal zaterdag aan de oefenwedstrijd tegen Brazilië. De 23-jarige keeper van Newcastle United krijgt de voorkeur boven Jasper Cillessen (NEC).

Dat heeft bondscoach Bert van Marwijk vrijdag bekendgemaakt voor de laatste training ter voorbereiding op het duel in Goiania.

Krul beleefde dit seizoen zijn doorbraak bij Newcastle United, de club waar hij op zeventienjarige leeftijd al een contract ondertekende.

Hij profiteerde van een blessure van eerste doelman Stephen Harper en speelde maar liefst 25 duels.

De Hagenaar kijkt al de hele week uit naar zijn debuut in Oranje. ''Debuteren tegen Brazilië, dat zou geweldig zijn. Dan komt er echt een jongensdroom uit'', keek hij vooruit.

''Vorig jaar stond ik nog voor de televisie te juichen toen het Nederlands elftal op het WK van Brazilië won.''

Ervaring

Van Marwijk kan niet beschikken over Maarten Stekelenburg en Michel Vorm, de eerste en tweede doelman van Oranje. De bondscoach vond het moeilijk om tussen Krul en Cillessen te kiezen.

''Dan dachten we weer aan de ene doelman en dan weer aan die andere'', zei hij. ''Het was dus geen makkelijke beslissing.''

Van Marwijk kiest met Krul voor ervaring. De Hagenaar stond het afgelopen seizoen oog in oog met topspitsen als Wayne Rooney, Didier Drogba en Fernando Torres.

''Dat heeft mij een betere doelman gemaakt'', zei de sluitpost van Newcastle United.

Afellay, Maduro of Strootman

De bondscoach liet verder niets over zijn basisploeg los.

Hij moet onder meer beslissen of hij de speelse Ibrahim Afellay of een controleur als Hedwiges Maduro of Kevin Strootman aan Nigel de Jong op het middenveld koppelt.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Krul; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; De Jong en Maduro; Robben, Van Persie, Huntelaar en Kuijt.