AMSTERDAM - De FIFA heeft Freeh Group International (FGI) ingehuurd om bewijs te verzamelen tegen Jack Warner en Mohamed Bin Hammam. Het onderzoeksbureau van oud-FBI-directeur Louis Freeh werkt onder supervisie van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Bin Hammam en Warner worden verdacht van het omkopen van officials bij de toewijzing van het WK van 2022.

FGI staat onder direct toezicht van Robert Torres, lid van de ethische commissie en tevens rechter op het eiland Guam in de Atlantische Oceaan.

Het bureau gaat vertegenwoordigers van de Caribbian Football Union ondervragen, die naar verluidt 40 duizend dollar ontvingen om op het FIFA-congres in december te stemmen op Qatar. Het Arabische emiraat kreeg het WK van 2022 toegewezen.

Blatter

Bin Hammam, voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC, was tevens de enige tegenstrever van zittend FIFA-preses Joseph Blatter. Hij trok zich vlak voor de verkiezing terug naar aanleiding van de beschuldigingen.

Zowel Bin Hammam als Warner werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Beide bobo's ontkennen de aantijgingen.

Woensdag werd Blatter, bij het ontbreken van een tegenkandidaat, herverkozen als voorzitter van de FIFA voor een periode van vier jaar. De Zwitser gaf in een eerder stadium al aan dat dit zijn laatste termijn zou worden.

Naar aanleiding van de misstanden zal de procedure rond de toewijzing van een volgend WK grondig worden herzien.