RIO DE JANEIRO - Bert van Marwijk weet nog niet hoe lang hij bondscoach van het Nederlands elftal wil blijven.

De oefenmeester werkt met veel plezier bij de nummer twee van het laatste WK in Zuid-Afrika. Hij wil echter ook nog wel een keer een mooie club in een sterke buitenlandse competitie trainen.

Het contract van Van Marwijk bij de KNVB loopt volgend jaar zomer na het EK af. ''Ik ben ook alleen maar met dat EK bezig’’, zei hij in de aanloop van de vriendschappelijke interlands tegen Brazilië en Uruguay.

Mooie club

''Ik weet ook nog echt niet of ik ook tot en met de WK van 2014, in Brazilië, wil blijven. Ik ben geen coach die heel ver weg wil werken", aldus de 59-jarige Van Marwijk. “Maar ik sta wel open voor een mooie club uit Spanje, Engeland, Duitsland of misschien wel Italië. Dan moet je op mijn leeftijd niet te lang meer wachten.”

De bondscoach sluit zelfs niet helemaal uit dat hij nog voor het EK in Polen en Oekraïne bij Oranje vertrekt. ''Ik zou het echt heel moeilijk vinden als een prachtige club zich nu zou melden'', zei hij.

''Ik wil de mensen met wie ik prettig werk, niet graag in de steek laten. Aan de andere kant dienen sommige kansen zich ook niet elke dag aan. Ik sluit ook helemaal niet uit dat ik op het WK van 2014 nog de bondscoach van het Nederlands elftal ben.''

Drie jaar

Van Marwijk heeft bijna drie jaar de leiding over het Nederlands elftal. De opvolger van Marco van Basten beleeft zaterdag tegen Brazilië zijn 38e interland. Alleen Bob Glendenning (87 interlands), Dick Advocaat (55), Rinus Michels (53), Marco van Basten (52) en Elek Schwartz (49) hadden Oranje vaker onder hun hoede.

Onder Van Marwijk verloor het Nederlands elftal slechts tweemaal, een oefenwedstrijd tegen Australië (1-2) en de finale van de WK tegen Spanje (0-1). Hij is daarmee de best presterende bondscoach van het Nederlands elftal ooit. Het Nederland elftal haalde onder Van Marwijk gemiddeld 2,45 punten per wedstrijd.