AMSTERDAM - Edgar Davids gaat deel uitmaken van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax. De oud-speler van de Amsterdamse club is voorgedragen om toe te treden. De ledenraad moet de aanstelling nog wel goedkeuren tijdens de zitting op maandag 6 juni.

Naast Davids komt Johan Cruijff, zoals hij eerder aankondigde, in de raad te zitten. Ook Paul Römer, Steven ten Have en Marjan Olfers zijn kandidaat gesteld om deel uit te gaan maken van de nieuwe rvc.

Deze vijf personen zijn voorgedragen door een commissie die Ajax begin april instelde.

De oude rvc onder leiding van voorzitter Uri Coronel stelde eind maart, nadat Cruijff zijn technische advies had uitgebracht, zijn functie ter beschikking.

De eerste belangrijke taak voor de nieuwe rvc is de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur. Na het vertrek van Rik van den Boog begin deze week is deze functie vacant.

Davids

De 38-jarige Davids kwam als speler tussen 1991 en 1996 en begin 2007 en medio 2008 uit voor Ajax.

Nadat hij ruim twee jaar zonder club had gezeten, tekende de middenvelder begin dit seizoen verrassend voor het Engelse Crystal Palace. Na enkele maanden leverde hij zijn contract weer in bij de club uit de Championship.

Ten Have

Het is de bedoeling dat Ten Have de voorzittershamer gaat hanteren. De 43-jarige hoogleraar is een onbekende naam in de voetbalwereld, maar een succesvol ondernemer.

Hij heeft met zijn broer en een derde vennoot een bedrijf in veranderingsmanagement.

Olfers en Römer

Olfers (42) is als advocate werkzaam bij DLA Pirer. Ze is gespecialiseerd in Sport en Mededingingsrecht en is verbonden aan de Vrije Universiteit, waar zij zich vooral bezighoudt met sport gerelateerde onderwerpen.

Römer is een 48-jarige Amsterdammer die per 1 augustus werkzaam zal zijn als algemeen directeur van de NTR. Eerder in zijn loopbaan werkte hij onder meer bij Endemol. Daarvoor werkte hij bij de TROS.

Aandeelhoudersvergadering

De benoeming van Cruijff en consorten is pas definitief wanneer de aandeelhouders tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering daartoe hun toestemming hebben gegeven.