AMSTERDAM - Shaquille O'Neal heeft woensdag op Twitter zijn afscheid aangekondigd. De 39-jarige Amerikaan plaatste een link naar een filmpje waarin hij zegt te stoppen.

"We hebben het gehaald! Negentien jaar, baby. Ik wil je heel erg bedanken en daarom vertel ik het jou eerst: ik ga met pensioen", zegt een glimlachende Shaq tegen de camera.

De 2,16 meter lange O'Neal werd in 1992 als eerste gekozen tijdens de draft van de NBA en kwam zo bij Orlando Magic terecht, waar hij vier jaar zou spelen.

Daarna kwam hij acht seizoenen uit voor Los Angeles Lakers en vier voor Miami Heat. De laatste drie seizoenen speelde hij telkens bij een ander team. Na Phoenix Suns en Cleveland Cavaliers sloot hij zijn loopbaan af bij Boston Celtics.

All-Star

Shaq werd vier keer kampioen van de NBA. Drie keer deed hij dat met de Lakers, een keer als speler van Miami. Ook persoonlijk kreeg hij de nodige waardering. De center werd in 1993 verkozen tot beste nieuwkomer en in 2000 was hij de MVP, de meest waardevolle speler in de NBA.

Hij werd vijftien keer gekozen als All-Star en drie keer was hij zelfs de meest waardevolle speler van de All-Star game. In 1994 werd hij bovendien wereldkampioen met de Amerikaanse ploeg en tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 voegde hij daar met Dream Team II een gouden plak aan toe.