AMSTERDAM - Alle leden van de FIFA moeten voortaan bij het congres van de wereldvoetbalbond bepalen wie de organisatie van een wereldkampioenschap krijgt toegewezen.

Dat revolutionaire voorstel deed voorzitter Sepp Blatter woensdag in Zürich, waar de Zwitser later op de dag normaal gesproken wordt herkozen.

Tot dusverre bepaalden de 24 leden van het uitvoerend comité wie het WK mocht organiseren. Die methode zorgde vaak voor onrust en verhalen over corruptie en omkoping.

Blatter wil nu dat alle 208 aangesloten nationale voetbalfederaties meebeslissen.

Vergissingen

Blatter zei dat de voetbalbond nu in een ''onwaardige'' positie is terechtgekomen en dat hij er alles aan zal doen dat in de toekomst te voorkomen. Zijn voorstel zorgde voor applaus in de zaal.

''Waar komt al dit kwaad vandaan'', vroeg Blatter aan zijn toehoorders. Hij gaf vervolgens zelf het antwoord. ''Het heeft te maken met de populariteit van onze competitie, het wereldkampioenschap voetbal. Het WK heeft een enorme sociale en politieke waarde. Het is onze plicht om te reageren op de beschuldigingen en voorstellen.''

De FIFA schorste onlangs Mohamed bin Hammam en Jack Warner. Zij worden verdacht van corruptie. Bin Hammam was lange tijd tegenkandidaat van Blatter, maar trok zich wegens beschuldigingen aan zijn adres terug.

Lees alles over de crisis bij de FIFA op de special van NUsport