AMSTERDAM - Sepp Blatter lijkt zich op te mogen maken voor een vierde ambtstermijn als voorzitter van de FIFA.

Een voorstel van de Engelse voetbalbond FA om de verkiezingen van woensdag uit te stellen is niet aangenomen zo bericht de BBC.

172 FIFA-leden stemden tegen het plan, slechts zeventien waren voor.

Zelfs de voetbalfederaties van Ierland en Wales, die vaak eenzelfde positie als de FA innemen, willen dat de stemming woensdag in Zürich doorgaat.

Statement

Om de herverkiezing van Blatter uit te stellen (de Zwitser is de enige kandidaat nadat Mohamed Bin Hammam zich zondag terugtrok), moesten minimaal 150 van de 208 aangesloten bonden zich scharen achter het Engelse voorstel.

“Het is belangrijk dat tenminste iemand naar voren stapte om een statement te maken”, legt FA-voorzitter David Bernstein uit aan de BBC. “Er zijn bepaalde principes in het geding. Wij pleiten voor transparantie en goed bestuur bij de FIFA.”

De aanloop naar de verkiezingen stond in het teken van een onophoudelijke stroom berichten over fraude, machtsmisbruik en corruptie binnen de mondiale voetbalorganisatie.

Omkoping

Zo werd Bin Hammam door de ethische commissie van de FIFA voorlopig geschorst omdat hij tijdens een bijeenkomst medio mei in Trinidad en Tobago stemgerechtigde bestuursleden van de FIFA dertigduizend euro de man zou hebben betaald om tijdens de verkiezingen voor een nieuwe FIFA-preses op hem te stemmen.

Blatter werd door diezelfde ethische commissie van alle blaam gezuiverd. De 75-jarige Zwitser heeft al aangekondigd dat hij zich bij de verkiezingen in 2015 niet meer kandidaat stelt.