EINDHOVEN - De grootste oppositiepartij in Eindhoven, het CDA, stemt pas in met de aankoop van grond van PSV als onafhankelijk onderzoek uitwijst dat de risico's voor de gemeente aanvaardbaar zijn.

CDA-fractievoorzitter Maarten Houben heeft dat maandag gezegd. Zijn partij heeft een initiatiefvoorstel ingediend voor een 'second opinion'.

Eindhoven leent bijna 49 miljoen euro om de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV krijgt de grond in erfpacht.

Risicoloze deal

CDA’er Houben sprak vorige week na de presentatie van het raadsvoorstel nog over een 'risicoloze deal' en leek het college aan een meerderheid te helpen. Maar na bestudering zijn er nog wel wat vragen, legde hij maandag uit.

De second opinion is voor het CDA ‘cruciaal’ voor steun aan het voorstel, legde Houben uit. De oppositiepartij vraagt zich bijvoorbeeld af wat het gevolg voor de gemeente is als de rente stijgt of daalt of de grond in waarde daalt.

Ook wil het CDA weten wat er gebeurt als PSV dramatisch minder seizoenkaarten verkoopt, failliet gaat of wil verhuizen naar een ander stadion.