Geldgebrek voor Griekse organisator Olympische Spelen

ATHENE - Minder dan acht maanden voor aanvang van de Olympische Spelen in Athene heeft de organisatie (Athoc) geldproblemen. Athoc kan financiële verplichtingen aan de bouwers van de accommodaties niet nakomen, terwijl de regering volgens het Griekse persbureau ANA bijdragen voor bepaalde olympische bouwprojecten voorlopig heeft bevroren.

Athoc zou voor de laatste werkzaamheden aan de accommodaties oorspronkelijk 227 van de 287 miljoen euro betalen. De resterende miljoen zou de Griekse overheid ophoesten. De schuldeisende bedrijven hebben momenteel een vordering van 100 miljoen euro openstaan. Sommige betrokken bedrijven hebben inmiddels een overbruggingskrediet moeten aanvragen om de lopende kosten te kunnen dekken.

Overheidskas

In totaal bedragen de kosten voor de organisatie van de Spelen ,4 miljard euro. Daarvan komt 4,4 miljard uit de nationale overheidskas. Athoc zorgt voor de rest van het bedrag. Op sommige sportlocaties in Athene moet intussen het werk nog beginnen. Zo is het Harilou-stadion van voetbalclub Aris Saloniki al een half jaar gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. Het complex moet een trainingsplek worden voor teams uit het olympische voetbaltoernooi. De renovatie is echter nog niet eens begonnen.

NUwerk

Tip de redactie