AMSTERDAM - Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Duitser bleef in een chaotische race Fernando Alonso en Jenson Button voor. De race werd kort voor het einde even stilgelegd vanwege een crash van Vitaly Petrov.

Het is de eerste zege van Vettel in Monaco, die van pole position was vertrokken. Vettels teamgenoot Mark Webber werd vierde, gevolgd door Kamui Kobayashi in de Sauber.

Lewis Hamilton finishte als zesde, maar een inhaalactie van de Brit op Pastor Maldonado, die daarbij uitviel, wordt nog onderzocht door de wedstrijdleiding. Maldonado crashte in de eerste bocht door een overmoedige actie van Hamilton en verloor daardoor zijn zesde plaats.

Net als in Spanje was het Alonso die van de toppers het beste van zijn plaats kwam. De Ferrari-coureur stak vrij gemakkelijk langs de als derde gestarte Webber en leek zelfs Button zijn tweede plaats afhandig te maken. Die gooide echter resoluut de deur dicht.

Lange pitstops

Bij de eerste pitstops ging het flink mis bij Red Bull Racing. De renstal was van plan om Vettel en Webber in dezelfde ronde van verse banden te voorzien. De monteurs kregen de bandenwarmers echter niet van de Pirelli's die klaarstonden voor Vettel. De Duitser verloor een aantal seconden, maar Webber was het grootste slachtoffer. De pitstop van de Australiër duurde zestien seconden.

Button was eerder gestopt dan Vettel en profiteerde van de problemen bij Red Bull. De McLaren-coureur nam de leiding over en liep snel weg bij Vettel. Toen was echter nog niet duidelijk dat Vettel maar één stop zou maken.

Hoewel Button snellere tijden klokte dan Vettel nekten het feit dat hij 2 stops meer maakten én de eerste safetycar-situatie de kansen op de winst voor de Engelsman. Al leek het er lang op dat Button en vooral Alonso de op oude banden rijdende wereldkampioen zouden gaan inhalen.

Benauwde momenten

Vettel overleefde enkele benauwde momenten, en dan in het bijzonder het moment dat het voor de neus van de leiders misging bij een groepje achterblijvers. Terwijl Adrian Sutil bij de bocht Tabac de muur inging raakte Jaime Alguersuari enkele meters verderop de achterkant van Hamilton. Daarachter kon Vitaly Petrov geen kant meer op en raakte met zijn Renault hard de vangrail.

De leiders wisten door alle chaos heen te rijden en kwamen vrijwel direct achter de Safetycar terecht. De race werd kort daarna stilgelegd omdat Petrov niet zonder medische assistentie uit de auto kon komen. De Rus is naar een ziekenhuis gebracht, waar bleek dat hij geen kwetsuren heeft opgelopen.

Nadat de race ongeveer twintig minuten was onderbrokken, werden de motoren weer gestart voor de laatste acht ronden. De meeste coureurs waren weer voorzien van nieuwe banden, waardoor Vettel niet meer in de problemen kwam en zo zijn vijfde race van het seizoen kon winnen.

Hamilton

Hamilton had een rommelige race. Vertrokken als negende werd hij in de eerste bocht van achteren geraakt door de slecht gestarte Michael Schumacher. Daarna ontstond een mooi gevecht tussen het tweetal, waarin de Engelsman uiteindelijk aan het langste eind trok.

Niet veel later raakte Hamilton Felipe Massa bij een inhaalactie in de hairpin. Het bakkeleiende duo ging naast elkaar de tunnel in, waar Massa de controle verloor en de vangrail inging. Hamilton kreeg een drivetrough-penalty. Kort voor het einde volgde nog het moment met Maldonado.

Vettel is door zijn zege hard op weg naar zijn tweede wereldtitel. De Duitser heeft nu 143 punten en wordt op 58 punten gevolgd door Hamilton (85). Webber is derde met 79 punten.