Friesinger leidt op Duits sprintkampioenschap

BERLIJN - Anni Friesinger gaat na de eerste dag van de Duitse sprintkampioenschappen aan de leiding. De schaatsster die in Salzburg woont, werd vierde op de 500 en eerste op de 1000 meter. Wereldkampioene Monique Garbrecht werd beide keren tweede en stapte daarop tevreden uit het toernooi.

"Mijn doel zijn de WK sprint in Nagano", keek Garbrecht na afloop alvast vooruit naar het toernooi dat in Japan plaatsvindt op en 18 januari. Daar moet Garbrecht haar titel verdedigen, maar door een fikse knieblessure kwam ze tot dit weekeinde nog niet in actie. "Ik ben hier heel blij mee", reageerde ze. "Vooral mijn tweede plaats op de 1000 meter heeft me overtuigd. Ik wist wel dat ik tegen Anni nog geen kans had."

Friesinger, ook wereldtop bij de allrounders, reed de 500 meter in 39,38 seconden. Winnares werd Pamela Zoellner, in 39,25. Friesinger won vervolgens de dubbele afstand in 1.16,99. Garbrecht reed respectievelijk 39,30 en 1.18,30.

In het allroundkampioenschap, dat tegelijkertijd plaatsvindt in Berlijn, leidt Claudia Pechstein halverwege. Zij wist maandag nog niet of ze het volledige kampioenschap zou afmaken. Daarover neemt Pechstein pas dinsdag een besluit.

Tip de redactie