AMSTERDAM - De gemeente Eindhoven schiet PSV te hulp met een lening van 48 miljoen euro. Dat heeft het Eindhovense SP-raadslid Bianca van Kaathoven woensdagochtend bevestigd naar aanleiding van diverse mediaberichten.

Met het geld koopt de gemeente de grond onder het PSV-stadion en onder trainingscomplex De Herdgang. PSV gaat per jaar 2,4 miljoen euro betalen voor het gebruik van het onroerend goed.

Het contract met PSV voor het gebruik van de grond loopt veertig jaar. Omdat de gemeente zelf 2,1 miljoen euro per jaar aan rentelasten kwijt is, levert de transactie de gemeente nauwelijks of geen geld op, reageerde de SP woensdag meteen kritisch.

De partij zal niet instemmen met het plan, kondigde Van Kaathoven aan.

Gevoelig

Financiële hulp aan PSV ligt gevoelig binnen de coalitie in Eindhoven. ''De gemeente subsidieert professionele topsport niet'', staat in het coalitieakkoord van PvdA, VVD, GroenLinks en D66.

De club zit sinds enige tijd in de financiële problemen. PSV leed in het seizoen 2009-2010 17,5 miljoen euro verlies en kan door de derde plek in de eindstand van eredivisie ook volgend jaar niet rekenen op inkomsten uit de lucratieve Champions League.

De gemeente Eindhoven en PSV-directeur Tiny Sanders geven later op woensdag een persconferentie. PSV had gevraagd of de gemeente iets voor de club kon doen vanwege de oplopende schulden.