AMSTERDAM - Arantxa Rus heeft dinsdagavond voor de tweede keer in haar carrière de eerste ronde van Roland Garros overleefd. Met de nodige moeite wist zij de Nieuw-Zeelandse qualifier Marina Erakovic te verslaan; 2-6, 6-4 en 6-4.

Rus begon zwak aan de wedstrijd en moest meteen haar opslag afstaan. De Nederlandse kreeg echter genoeg kansen om terug te komen in de set, maar liet deze allemaal liggen.

Dat was dan ook het grote verschil tussen de Nederlandse en haar opponente uit Nieuw-Zeeland. Erakovic was dodelijk in de afwerking. De twee breakpunten die zij in de eerste set kreeg werden allebei binnengeslagen, terwijl Rus aan vijf kansen niet genoeg had om iets terug te doen.

Service

De speelster uit Monster, die vijftig plaatsen hoger staat op de wereldranglijst dan Erakovic, had vooral moeite punten te maken op haar tweede opslag. Slechts één van de acht opslagen in de herkansing leverde een punt op.

Rus wist de zevende breakkans in de wedstrijd aan het begin van de tweede set eindelijk te benutten. Dankzij haar beter lopende service wist de twintigjarige tennisster uit te lopen naar een 3-0 voorsprong.

Buitenkansje

Beide tennissters slaagden er vervolgens niet in hun opslag vast te houden. Vooral voor Rus was dat opmerkelijk omdat zij niet alleen nagenoeg foutloos begon te serveren, maar ook omdat de Nederlandse een groot aantal winners binnensloeg.

Rus moest niettemin tot twee keer toe haar opslag inleveren bij de in Kroatië geboren Nieuw-Zeelandse. Ook Erakovic had het zwaar in haar servicebeurten. In de tiende game van de set betekende het negende breakpunt voor Rus meteen een setpunt. Dat buitenkansje liet ze niet liggen.

De derde en beslissende set kende eenzelfde scoreverloop als de tweede. Weer wist Rus een vroege voorsprong te pakken, weer wist zij deze niet vast te houden en weer was het Erakovic die in de tiende game bezweek onder de druk. Dit keer betekende het breakpunt echter meteen het beslissende wedstrijdpunt.

In 2009 wist Rus ook al door te dringen tot de tweede ronde van Roland Garros. Daarin verloor ze van de Kazachstaanse Jaroslova Sjvedova.

Clijsters

Ook dit jaar moet Rus vrezen dat de tweede ronde haar eindpunt is. Ze neemt het daarin namelijk op tegen Kim Clijsters. De nummer twee van de plaatsingslijst sloeg zich dinsdagavond in twee sets langs de Bulgaarse Anastasia Yakimova: 6-2, 6-3.

Goed nieuws voor Rus is dat Clijsters haar beste vorm nog bepaald niet te pakken had. De Belgische sloeg liefst 33 onnodige fouten.