AMSTERDAM  - Wielrenner Xavier Tondo is maandag overleden na een bizar ongeluk. Dat bevestigt de directeur van zijn team Movistar, Eusebio Unzue.

Tondo kwam hard in aanraking met een dichtklappende garagedeur toen hij zijn appartement wilde verlaten om te gaan trainen met zijn landgenoot Benat Intxausti, meldt sportkrant Marca.

De Spanjaard van Movistar is 32 jaar geworden. Tondo was op hoogtestage in de Sierra Nevada, waar hij zich aan het voorbereiden was op de Tour de France.

Het ongeluk gebeurde maandagochtend rond half elf op het moment dat Tondo met zijn auto een garage uitreed.

Nadat hij de wagen had verlaten raakte Tondo beklemd tussen de dichtslaande garagedeur en zijn auto. De renner was vermoedelijk op slag dood, meldde een politiewoordvoerder.

Dit jaar schreef Tondo nog de Vuelta a Castilla y Leon, een rondewedstrijd in Spanje, op zijn naam.

Ritzege Parijs-Nice

Tondo gold als een specialist in korte rittenkoersen. Zo won hij in 2007 de Ronde van Portugal en boekte hij in 2010 een ritwinst in Parijs-Nice.

Vorig jaar liet hij met een zesde plaats in de Ronde van Spanje ook zien uitstekend uit de voeten te kunnen in een drieweekse ronde.

Buitenlands avontuur

Tondo koerste bijna z’n hele loopbaan voor kleinere ploegen. In 2010 koos hij voor een buitenlands avontuur bij Cervélo. Nadat die ploeg samensmolt met Garmin opteerde hij voor Movistar.

Op twitter heeft Alberto Contador zijn medeleven getoond met de familie van Tondo. “Het leven is onrechtvaardig, rust in vrede, Xavi Tondo.”

Contador is momenteel actief in de Giro. De karavaan zal dinsdag voorafgaand aan de zestiende rit een minuut stilte in acht nemen voor de betreurde Tondo. Dat gebeurde twee weken geleden eveneens, toen na het overlijden van Wouter Weylandt.