Ding Ning wint WK tafeltennis vrouwen

ROTTERDAM - De Chinese speelster Ding Ning heeft zaterdag in Rotterdam de wereldtitel tafeltennis veroverd.

De 20-jarige Aziatische versloeg in de finale de nummer één van de wereld, Li Xiaoxia, met 4-2: 12-10 13-11 11-9 8-11 8-11 11-7.

Het is voor Ding Ning haar eerste grote titel bij de senioren. In 2005 was ze nog de beste juniore ter wereld.

Duidelijk de betere

Ding Ning toonde zich zaterdag in een goed gevuld Ahoy duidelijk de betere van Li Xiaoxia. De jonge speelster was oppermachtig in de rally's en kwam al gauw op een 3-0-voorsprong in games.

In het vierde bedrijf leek Ding Ning op weg naar het WK-goud, maar verspeelde ze een grote voorsprong en de game. Ook in de vijfde game verkwanselde ze - ogenschijnlijk door de zenuwen - een gunstige marge, waardoor Li Xiaoxia de achterstand verkleinde tot 3-2. In de zesde game sloeg Ding Ning alsnog toe en kroonde ze zich tot 's werelds beste tafeltennisster.

Dominantie

Ding Ning was vrijdag in de kwartfinales al verantwoordelijk geweest voor de uitschakeling van de laatste speelster zonder Chinees paspoort in het vrouwenenkelspel. Ze overklaste Feng Tianwei uit Singapore met 4-0 en zorgde daarmee dat er louter Chinese vrouwen in de halve finales stonden. De overige zes speelsters in de kwartfinale kwamen namelijk ook uit China.

De verstikkende dominantie van het Aziatische land werd zoals verwacht niet alleen in het vrouwenenkelspel zichtbaar. Ook in het mannendubbelspel en gemengdubbelspel was de finale een volledig Chinese aangelegenheid.

Dubbel

Het WK-goud in het mannendubbelspel ging zaterdag naar de combinatie Ma Ling/Xu Xin die zich sterker toonde dan Chen Qi/Ma Lin: 4-1 (11-3 11-8 4-11 11-4 11-7). De wereldtitel in het gemengddubbelspel ging vrijdag naar Zhang Chao en Cao Zhen die in de eindstrijd hun landgenoten Hao Shuai en Mu Zi versloegen.

Bij de mannen bereikte één Europeaan de halve finales; de Duitser Timo Boll. Hij knokt zondag voor een plek in de finale.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie