Contador doet goede zaken in Giro

AMSTERDAM - Alberto Contador heeft zaterdag goede zaken gedaan in de achtste etappe van de Giro d'Italia. De grote favoriet voor de eindzege in Italië werd na 217 kilometer tussen Sapri en Tropea tweede achter de Italiaan Oscar Gatto.

Daarnaast levert deze positie twaalf bonificatieseconden op, waardoor de Spanjaard naar de vijfde plaats in het algemeen klassement klimt.

De voorsprong op zijn grote concurrent Vincenzo Nibali bedraagt nu elf seconden. Pieter Weening wist zijn roze leiderstrui met succes te verdedigen.

Gatto

Ritwinnaar Gatto reed kort voor het einde weg uit het peloton en bleef zijn achtervolger net voor. Alessandro Petacchi won op vijf seconden achterstand van Gatto de sprint van het peloton. Voor de 26-jarige Gatto, die rijdt voor Farnese Vini, was het zijn tweede zege van het seizoen.

Weening behield de roze leiderstrui. De Nederlander heeft twee tellen voorsprong op de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov en de Italiaan Marco Pinotti. De Fransman Christophe Le Mevel is vierde op drie seconden.

Weening

''Iedereen wilde aan het einde van de etappe vooraan zitten, zowel de sprinters als de klassementsrijders. Dat maakte het erg gevaarlijk'', aldus Weening na afloop. ''De aanval van Contador was erg sterk. Ik denk dat we zondag wel iets van hem kunnen verwachten. Het plan is om te proberen aan te klampen.''

Zondag moet het peloton de vulkaan Etna beklimmen. De etappe gaat over 169 kilometer van Messina naar de Etna.

Lees meer over:
Tip de redactie