Tafeltennissters Li Xiaoxia en Ding Ning in WK-finale

ROTTERDAM - De vrouwenfinale van de wereldkampioenschappen tafeltennis in Rotterdam gaat tussen de Chinese speelsters Li Xiaoxia en Ding Ning.

Li Xiaoxia rekende in de halve eindstrijd gedecideerd af met haar landgenote Guo Yue (4-0), terwijl Ding Ning te sterk bleek voor Liu Shiwen: 4-2.

Li Xiaoxia maakte haar favorietenrol op het centercourt van Ahoy volledig waar. Ze domineerde het duel met Guo Yue, de nummer vier van de wereld, vanaf de eerste bal en gaf dat initiatief nooit weg.

Wat Guo Yue ook probeerde, de aanvoerster van de wereldranglijst kwam nooit in gevaar: 11-5 11-6 11-7 11-8.

In de andere halve finale kwam Liu Shiwen op een 2-1-voorsprong in games, maar liet Ding Ning (als derde geplaatst) het duel vervolgens kantelen: 4-2 (11-13 11-9 8-11 11-6 11-8 11-6). De finale wordt zaterdagmiddag afgewerkt.

Chinese hegemonie

Eerder op de vrijdag had reeds in de kwartfinale de laatste speelster zonder Chinees paspoort het toernooi verlaten. Feng Tianwei uit Singapore werd door Ding Ning snoeihard van de tafel gemept: 0-4.

De overige zes tafeltennissters in de kwartfinale kwamen allemaal uit China.

Zelfs in de achtste finales was de 'rode' dominantie immens. Van de zestien speelsters waren er dertien in China geboren (daaronder de voor Nederland uitkomende Li Jie).

Gemengd dubbel

Dat in het gemengddubbelspel de wereldtitel naar een Chinese combinatie ging, was dan ook niet verrassend.

Zhang Chao en Cao Zhen versloegen in de finale hun landgenoten Hao Shuai en Mu Zi in vijf games: 11-7 11-7 11-9 9-11 11-8.

Tip de redactie