De Clerq zegeviert in Giro, Weening behoudt roze trui

AMSTERDAM - Bart De Clerq heeft vrijdag verrassend de zevende rit in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De 24-jarige Belg van Omega Pharma-Lotto bleef een groepje favorieten nipt voor.

Michele Scarponi finishte als tweede, voor Roman Kreuziger, Stefano Garzelli en Vincenzo Nibali.

Pieter Weening blijft in het bezit van de roze trui. De renner van Rabobank had het in de slotfase even lastig, maar finishte knap als negentiende in dezelfde tijd als de klassementstoppers. Hetzelfde geldt voor Steven Kruijswijk, die als twaalfde de meet passeerde.

De overgebleven 194 coureurs stapten pas rond 14.30 uur op de fiets voor de 110 kilometer lange rit. De renners vlogen er meteen in en na ongeveer een half uur ontstond een kopgroep van vijf man.

Rabobank aan kop

Tot de vluchters behoorde Giovanni Visconti. De kampioen van Italië kreeg zijn landgenoten Matteo Montaguti en Federico Canuti, de Fransman Jérôme Pineau en de Deen Lars Bak met zich mee. In het peloton zetten Rabobank, voor Weening, en Acqua e Sapone zich aan de leiding.

Deze formaties zorgden ervoor dat het verschil nooit meer dan drie minuten werd. Op de beklimming van de Serra della Strada, een opwarmertje voor de col in de slotfase, demarreerde Johnny Hoogerland uit het peloton. De Zeeuw vond op 21 kilometer van de meet de aansluiting met de koplopers.

Vluchters gegrepen

De zes leiders begonnen met een marge van een kleine anderhalve minuut aan de lange slotklim naar Montevergine. Eén voor één werden zij gegrepen door het snel uitdunnende peloton, waarin Liquigas het tempo hoog hield.

Nadat Bak als laatste van de kopgroep was ingelopen, ontbond De Clerq zijn duivels. De renner van Omega Pharma-Lotto hield nipt stand voor z’n eerste professionele overwinning. Scarponi, die er een lange sprint van maakte, strandde op enkele centimeters.

Zaterdag is de kans groot dat de rit eindigt in een massasprint, aangezien er geen obstakels liggen tussen Sapri en Tropea. Dat is zondag wel anders, wanneer er wordt gefinisht op de Etna, de meest actieve vulkaan van Europa.

Bekijk de klassementen

NUwerk

Tip de redactie