Nadal, Murray, Gasquet en Djokovic door in Rome

AMSTERDAM – Rafael Nadal heeft zich vrijdagmiddag simpel geplaatst voor de halve finale van het Masters-toernooi in Rome. De titelverdediger won met 6-1 en 6-3 van Marin Cilic. Ook Andy Murray is doorgedrongen tot de halve eindstrijd.

Nadal begon uitstekend aan de wedstrijd. De Spaanse nummer één van de wereld behaalde een beduidend hoger niveau dan tijdens zijn voorgaande partijen in de hoofdstad van Italië.

Hij liet Cilic volledig kansloos in het eerste bedrijf. De Kroaat wist maar een game te pakken.

De tweede set bleef Cilic beter bij. Nadal kreeg in de vijfde game echter kansen om te breken, maar het lukte hem niet. In de zevende sloeg hij wel toe en daarmee was het verzet van Cilic gebroken.

Door de zege blijft Nadal ook na dit toernooi de beste tennisser van de wereld. Was hij uitgeschakeld en had Novak Djokovic in Rome gewonnen, dan had de Serviër de nummer één positie op de wereldranglijst overgenomen.

Gasquet

Nadal treft in de halve eindstrijd Richard Gasquet. De als zestiende geplaatste Fransman won van Tomas Berdych (7).

De Tsjech won wel de eerste set, maar Gasquet knokte zich terug en was uiteindelijk met 4-6 6-2 6-4 de betere. In de vorige ronde versloeg Gasquet Roger Federer.

Gasquet kwam net als in zijn vorige partij tegen Federer een set achter te staan. Berdych wist met zijn harde, vlakke slagen de Fransman te ontregelen, maar lang duurde dat niet.

In het tweede bedrijf produceerde Gasquet de ene na de andere passeerslag en liep eenvoudig uit naar een ruime setwinst.

In de derde set was het weer de 24-jarige uit Beziers die als eerste brak, maar Berdych sloeg direct terug.

Gasquet pakte vervolgens de derde break op rij en behield vervolgens zijn opslag om zo de halve finales te bereiken.

Murray wint

Murray is eveneens doorgedrongen tot de halve finale van het Masters-toernooi in Rome. De Schot had één set nodig om op te warmen, maar won daarna simpel van Florian Mayer: 1-6, 6-1 en 6-1.

Het eerste bedrijf maakte Mayer de dienst uit. De Duitser dicteerde het spel en profiteerde optimaal van het matige serveren van Murray. Hij brak de Schot maar liefst driemaal en pakte de eerste set simpel.

Het begin van het tweede bedrijf regende het breaks over en weer, waarbij Murray aan de goede kant van de score bleef. De nummer vier van de wereld nam het initiatief en overklaste Mayer.

Murray stoomde in het laatste bedrijf door en liet geen spaan heel van Mayer. Bij de nummer 28 van de wereldranglijst leek de pijp leeg. Hij wist nog maar een game te pakken en verloor de laatste set ook met 6-1.

Djokovic

Murray treft in de halve finale Novak Djokovic. De Serviër won in de Italiaanse hoofdstad met 6-3, 6-0 van Robin Söderling.

De Zweed ging zes games lang gelijk op met Djokovic, maar daarna denderde de in 2011 nog ongeslagen nummer twee van de wereld over Söderling heen.

Söderling deed het allesbehalve slecht tegen Djokovic. De als vijfde geplaatste Zweed en de Serviër wisselden vroege breaks uit en Söderling kreeg bij 3-3 kansen om opnieuw te breaken.

Die verijdelde Djokovic echter en de winnaar van de Australian Open en de toernooien in Dubai, Indian Wells, Miami, Belgrado en Madrid liep vervolgens uit naar 6-3.

In de tweede set bracht een vroege break Djokovic direct in een comfortabele positie. Söderling vocht nog voor wat hij waard was, maar tegen de in topvorm verkerende 'Djoker' was hij kansloos.

Djokovic tegen Murray is een herhaling van de finale van de Australian Open. In januari in Melbourne was Djokovic met 6-4, 6-2, 6-3 de beste.

Vrouwen

In het vrouwentoernooi verschafte Caroline Wozniacki zich vrijdag toegang tot de halve eindstrijd. De Deense nummer één van de wereld had haar handen vol aan Jelena Jankovic.

Ze neemt het in de halve finale op tegen Maria Sjarapova. De als zevende geplaatste Russin zag Victoria Azarenka uit Wit-Rusland geblesseerd opgeven.

Azarenka had de eerste set met 6-4 gewonnen, maar keek in het tweede bedrijf tegen een 3-0 achterstand aan. Sjarapova neemt het bij de laatste vier op tegen Caroline Wozniacki.

Sjarapova had in het begin van de partij weinig in te brengen toen Azarenka snel uitliep naar 5-2.

De Wit-Russin kreeg echter last van haar arm en liet de voormalige nummer een van de wereld bijna terugkomen. Op 5-4 besliste ze de set alsnog.

In de tweede set kon Azarenka niet meer mee met Sjarapova en gaf ze op.

De andere halve finale in Rome gaat tussen Na Li en Samantha Stosur. Li won van Greta Arn, Stosur klopte publiekslieveling Francesca Schiavone.

NUwerk

Tip de redactie