Krul en Cillessen in voorselectie Oranje

ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft de keepers Jasper Cillessen (NEC) en Tim Krul (Newcastle United) opgenomen in zijn voorselectie voor de oefeninterlands van Oranje tegen Brazilië en Uruguay.

Zowel Cillessen als Krul speelde nog nooit in het Nederlands elftal. De vicewereldkampioen vertrekt op 30 mei naar Zuid-Amerika, waar op 4 en 8 juni wordt gespeeld.

Van Marwijk kan tijdens de oefentrip niet beschikken over zijn eerste doelman Maarten Stekelenburg, die vanwege een gebroken duim al weken aan de kant staat. 

De keeper van Ajax heeft inmiddels de training hervat, maar komt dit seizoen niet meer in actie.

De bondscoach heeft naast Cillessen en Krul ook de keepers Michel Vorm en Jelle ten Rouwelaar opgenomen in zijn voorselectie van 29 man.

Braafheid

Andere opvallende namen in de voorlopige selectie zijn die van Edson Braafheid en Jeffrey Bruma. Verdediger Braafheid (Hoffenheim) raakte na het WK uit beeld bij Oranje.

De 19-jarige Bruma (Chelsea) debuteerde vorig jaar tijdens de oefeninterland tegen Oekraïne en krijgt nu mogelijk een nieuwe kans.

Arjen Robben behoort ook tot de voorselectie. De aanvaller van Bayern München zou eigenlijk in maart zijn rentree maken in het Nederlands elftal, maar een liesblessure voorkwam dat toen. De laatste interland van Robben was de verloren WK-finale tegen Spanje.

Herhaling

Van Marwijk maakt zijn definitieve selectie op 23 mei bekend. Oranje speelt op 4 juni in het Estadio Serra Dourada van Goiâna tegen Brazilië. Die wedstrijd, een herhaling van de kwartfinale op het WK, begint om 21.10 uur (Nederlandse tijd).

Vier dagen later neemt de ploeg van Van Marwijk het in Montevideo op tegen Uruguay, dat in de halve finale van het WK moest buigen voor Oranje. In Estadio Centenario wordt om 20.30 uur afgetrapt.

Trainingsstage

Van Marwijk heeft een extra trainingsstage belegd voor de internationals uit de Nederlandse en Duitse competitie. De spelers die de komende weken geen clubverplichtingen meer hebben, moeten zich op 24, 26 en 27 mei melden in Hoenderloo. Oranje begint daar de voorbereiding op de oefeninterlands tegen Brazilië en Uruguay.

In de eredivisie en Bundesliga wordt komend weekeinde de laatste speelronde afgewerkt. Mogelijk hebben een aantal internationals van Nederlandse clubs daarna nog verplichtingen in de play-offs.

De spelers die uitkomen in Engeland, Italië en Spanje hoeven zich eind mei niet in Hoenderloo te melden. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie