UCI hield 'dopingscore' bij van renners in Tour

AMSTERDAM - In de aanloop naar de Tour de France van 2010 heeft de internationale wielerunie UCI bij iedere deelnemer afgewogen hoe sterk deze in de gaten moet worden gehouden in verband met mogelijk dopinggebruik.

Dat blijkt uit een bericht in de Franse sportkrant L’Équipe, dat de tabel met de scores van alle coureurs vrijdag publiceerde.

Op een schaal van nul (totaal niet verdacht) tot tien (uiterst verdacht) kregen de renners een beoordeling. De enige 10'en waren voor Carlos Barredo en Jaroslav Popovitsj

Achter de naam van Denis Mentsjov, die namens Rabobank als derde eindigde, prijkt een score van 9. Jurgen Van den Broeck, die Parijs haalde als vijfde in het klassement, was met een quotering van 8 eveneens verdacht.

Contador

Alberto Contador, die tijdens de Tour positief testte op clenbuterol, kreeg een 5 achter zijn naam. Lance Armstrong scoort een 4. Ook Alessandro Petacchi, Alexandre Vinokoerov, Bradley Wiggins en Cadel Evans zitten tussen de 4 en 6.

Karsten Kroon is met een score van 5 de enige Nederlander in een, redelijk, verdachte categorie. Robert Gesink, die ‘La Grande Boucle’ besloot als zesde, is beoordeeld met een 1. Lars Boom, Niki Terpstra en Koos Moerenhout behoorden tot de 45 coureurs die ‘totaal niet verdacht’ waren met een score van 0.

Reactie UCI

De UCI betreurt de scoop van L’Équipe. “Dit document is niet bestemd voor buitenstaanders, maar voor onze eigen organisatie en experts van het wereldantidopingagentschap WADA."

"We zullen middels een onderzoek erachter proberen te komen wie dit rapport heeft gelekt.”

Rabobank

De lijst leidde bij de Raboploeg niet tot opschudding. ''Bij de Tour en andere wedstrijden controleren wij onze renners zelf. Op geen enkel moment is er reden geweest om te twijfelen aan hun integriteit'', liet een woordvoerder vrijdag weten.

De ploeg staat continu in contact met de UCI. ''Ook zij hebben geen signalen afgegeven dat er reden tot twijfel zou zijn. Onze ploeg staat voor schone en eerlijke sport. We doen er alles aan om de juiste renners te selecteren en ze op de juiste manier te begeleiden en controleren.''

Tip de redactie