Nadal naar kwartfinales in Rome, Federer verliest

AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft de kwartfinales bereikt van het Masters-toernooi in Rome. De Spanjaard had met zijn landgenoot Feliciano Lopez minder moeite dan met Paolo Lorenzi een ronde eerder, maar verloor wel zes games: 6-4, 6-2.

In de eerste set kon Lopez het spoor van de nummer één van de wereld nog enigszins volgen.

In het tweede bedrijf nam Nadal eenvoudig afstand, al speelde hij nog niet zijn beste spel.

Op zijn tweede matchpoint was het raak voor Nadal, die na afloop liet weten last te hebben van griep. Om die reden begon het duel ook twintig minuten later.

"Ik had woensdagavond koorts en deze ochtend voelde ik mij niet veel beter", benadrukte Nadal. "Op het laatste moment heb ik besloten om toch te spelen."

In de kwartfinale van het graveltoernooi neemt Nadal het op tegen Mardy Fish of Marin Cilic. Bereikt hij de halve eindstrijd, dan ontmoet hij daarin wellicht Roger Federer.

Kritisch

Nadal was enorm kritisch op zichzelf na zijn partij tegen Lorenzi in de tweede ronde. Hij kon zich niet herinneren dat hij op gravel ooit zo slecht had gespeeld.

"Ik begreep niet waarom ik gisteren zo weinig energie had, maar nu begrijp ik dat wel."

De Spanjaard werd zondag in de finale van het toernooi in Madrid na een ongeslagen reeks van 37 wedstrijden verslagen door Novak Djokovic. Indien Nadal in Rome niet verder komt dan de kwartfinales, kan Djokovic bij een toernooizege de eerste plaats op de wereldranglijst overnemen.

Federer

Roger Federer is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. De nummer drie van de wereld moest na bijna tweeënhalf uur buigen voor de Fransman Richard Gasquet: 6-4, 6-7 (2), 6-7 (4).

Federer wist het toernooi in Rome nog nooit te winnen, maar schopte het wel twee keer tot de finale.

Federer kon zichzelf ondanks de nederlaag niet al te veel verwijten. De Zwitser speelde verre van slecht, getuige zijn 47 winners tegenover dertig onnodige fouten.

Hij had echter de pech dat Gasquet een geweldige wedstrijd speelde. De Fransman wisselde veertig winners af met negentien fouten en haalde in de tiebreaks het beste in zichzelf naar boven.

Andy Murray schaarde zich zonder al te veel problemen bij de laatste acht. De als vierde geplaatste Brit won met 6-2 6-3 van de Italiaan Potito Starace.

'Teleurstellend'

''Ik dacht dat ik goed speelde en in de derde set raakte ik niets meer. Dit is heel teleurstellend voor me'', keek Federer terug op het duel.

De Zwitser haalde de eerste tien punten binnen. Gasquet liet zich niet kennen en herhaalde dat kunststukje direct. Bij 3-3 brak Federer de opslag van de Fransman, voldoende om de eerste set binnen te halen.

Ook in de tweede leverde Gasquet als eerste zijn opslag in, maar de Fransman sloeg terug in de achtste game.

In de tiebreak was Gasquet oppermachtig. Ook de derde set eindigde in een tiebreak. Na wat 'minibreaks' was Gasquet uiteindelijk de beste.

''Richard ging beter spelen naarmate het duel vorderde. Mijn niveau ging naar beneden'', analyseerde Federer zijn nederlaag.

NUwerk

Tip de redactie