Barcelona pakt derde landstitel op rij

AMSTERDAM – FC Barcelona is voor de derde keer op rij kampioen van Spanje geworden. Coach Josep Guardiola zag zijn ploeg, met Ibrahim Afellay in de basis, gelijkspelen bij Levante (1-1). Het punt was echter voldoende voor de 21e landstitel in de clubhistorie.

De voorsprong op naaste achtervolger Real Madrid loopt met nog twee wedstrijden te gaan op tot zes punten.

Omdat het onderlinge resultaat in het voordeel is van Barça kan de 'Koninklijke' de titel vergeten.

Barcelona leek in de openingsfase een makkelijke avond tegemoet te gaan. De thuisploeg liet het balbezit aan de Catalanen. Toch waren de eerste mogelijkheden voor Levante. Onder meer Felipe Caicedo wist daar echter geen raad mee.

Ban gebroken

Na bijna een half uur spelen brak Barça toch de ban. Xavi stelde met een prachtige dieptepass Seydou Keita in staat om de 0-1 binnen te koppen. In de rest van het eerste bedrijf ontbrak het aan scherpte bij de koploper. De gelijkmaker was het logische gevolg.

De manier waarop de goal viel was typerend voor het spel van Barcelona. Verdediger Gerard Pique en keeper Victor Valdes dachten allebei dat de ander een lange bal van Levante zou onderscheppen. Toen niemand dat deed kon Caicedo de bal simpel in het lege doel tikken.

Geoliede machine

Ook na de rust was Barcelona geen schim van de geoliede machine die het dit seizoen zo vaak was.

Lionel Messi was nog twee keer dichtbij een treffer, maar scoren deed de kleine Argentijn niet. Omdat ook Levante genoegen nam met een punt, was dat was beide ploegen kregen.

Hercules

Met Piet Velthuizen op doel is Hercules Alicante gedegradeerd. De ploeg moest thuis van Real Mallorca winnen, maar kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Hierdoor is de nummer zeventien op de ranglijst, Getafe, niet meer te achterhalen.

Hercules begon nog goed aan het duel. Door twee doelpunten van Sendoa kwam de nummer voorlaatst uit de Spaanse competitie voor rust op 2-0. In de tweede helft wist Mallorca, waar Jonathan de Guzman in de basis begon, toch nog langszij te komen.

Het gelijke spel was extra wrang voor Velthuizen. Hij kreeg voor het eerst dit seizoen de voorkeur boven concurrent Juan Calatayud. Royston Drenthe deed niet mee, hij heeft nog steeds last van zijn knie.

Valencia en Villarreal

Valencia en Villarreal hebben de strijd om de derde plaats nog altijd niet beslecht. Valencia speelde woensdag met 2-2 gelijk tegen Espanyol, terwijl Villarreal niet verder kwam dan 0-0 tegen Almeria.

Het verschil tussen de nummers vier en vijf is met twee duels te spelen vijf punten in het voordeel van Valencia. 

Voor Valencia, dat zonder Hedwiges Maduro aantrad, vonden Roberto Soldado en Juan Manuel Mata het net. David Navarro en Ernesto Galan lieten de bezoekers echter niet met de volle buit vertrekken.

FC Barcelona landskampioen

Oefenduels Eredivisieclubs

Oefenduels Eredivisieclubs
De clubs uit de Eredivisie bereiden zich met vriendschappelijke duels voor op het nieuwe seizoen.
Tip de redactie