FIFA vraagt Engelse voetbalbond om bewijs

AMSTERDAM - De FIFA heeft de FA gevraagd om bewijzen voor de beschuldigingen van lord David Triesman aan het adres van vier officials. Dat maakte de wereldvoetbalbond woensdag bekend.

De oud-voorzitter van het Engelse WK-bid voor 2018 betichtte leden van het uitvoerend comité van ongeoorloofde praktijken in ruil voor stemmen.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA heeft in een brief aan de FA verzocht om documenten die de aantijgingen hard maken. Voor het House of Commons verklaarde Triesman dat Jack Warner, Nicolas Leoz, Ricardo Teixeira en Worawi Makudi hun stem beloofden bij de juiste tegenprestatie.

IOC-voorzitter Jacques Rogge mengde zich woensdag ook in de discussie. De Belgische preses vroeg eveneens om harde bewijzen uit het Engelse kamp. ''We moeten ervoor strijden dat de sport vrij is van corruptie."

Warner

Warner ontkent met klem dat hij geld heeft gevraagd in ruil voor een stem op Engeland.

“Ik lachte me kapot toen ik het las”, reageert Warner, de preses van de Noord- en Midden-Amerikaanse bond, in The Guardian. “Hebben ze er maanden over gedaan om dat te verzinnen?”

De bestuurder had wel een ontmoeting met officials uit Engeland. “Toen ze langskwamen, heb ik toegezegd met ze mee te denken. Ik liet ze een plaats zien waar eventueel een sportterrein zou kunnen komen. Ze beloofden terug te keren, maar dat is nooit gebeurd.”

Rancune

Volgens Warner handelt Triesman uit rancune. “Ze hebben ruim twintig miljoen euro uitgegeven, maar ze kregen slechts één stem, van de Engelse vertegenwoordiger."

"Verder stemde niemand uit Europa op hen. Het wordt tijd dat ze de echte reden daarvoor onderzoeken in plaats van met lukrake beschuldigingen te komen.”

Het WK van 2018 werd in december vorig jaar toegewezen aan Rusland. Op dezelfde dag sleepte Qatar de organisatie van het toernooi in 2022 binnen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie