Zestien clubs onder verscherpt toezicht KNVB

ZEIST - Zestien clubs uit het betaalde voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. De Nederlandse voetbalbond maakte woensdag de nieuwe indeling van de categorieën bekend. Ten opzichte van de vorige publicatie, half december, zijn NAC Breda en FC Emmen nieuw in categorie 1.

Ten opzichte van de vorige publicatie, half december, zijn NAC Breda en FC Emmen nieuw in categorie 1.

De clubs uit die laagste categorie dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld; anders dreigen ze hun licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.

AZ en MVV behoorden tijdens de vorige meting nog tot categorie 1, maar zijn nu ingedeeld in categorie 2.

Tot de meest gezonde categorie 3 behoren vijf clubs: FC Twente, VVV-Venlo, Go Ahead Eagles, Telstar en FC Volendam.

In categorie 1 zitten zeven clubs uit de eredivisie: Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC, Roda JC, Vitesse en het gedegradeerde Willem II. Vitesse tekende in december beroep aan tegen de indeling in categorie 1, maar verloor die zaak.

De Arnhemse club van de vermogende Georgiër Merab Zjordania blijft voorlopig onder verscherpt toezicht van de KNVB staan, zo bleek uit de woensdag gepubliceerde lijst.

Nieuwe openheid

Tot categorie 2 behoren vijftien clubs, waaronder Ajax en PSV. Ook RKC Waalwijk, dat als kampioen van de Jupiler League volgend seizoen in de eredivisie speelt, zit in deze categorie.

De KNVB brengt dit seizoen voor het eerst de categorie-indeling naar buiten. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiële) status van een profclub. Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan. De bond vindt het belangrijk dat supporters en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie