Bondscoach Blanc treft volgens ministerie geen blaam

PARIJS - Bondscoach Laurent Blanc van Frankrijk heeft in de spraakmakende zaak rond vermeend racisme bij de voetbalbond van zijn land niets fout gedaan.

Dat heeft het Franse ministerie van Sport dinsdag na onderzoek verklaard.

De oud-international was in opspraak geraakt omdat hij een eventueel quotum van donkere en Arabische spelers bij voetbalscholen en andere opleidingscentra zou hebben besproken tijdens een besloten vergadering met medewerkers van de Franse voetbalbond in november.

Volgens internetkrant Mediapart, die twee weken geleden de affaire aanzwengelde, zou Blanc zich bij het geheime beraad een groot voorstander van een gelimiteerd aantal jeugdspelers van allochtone afkomst hebben getoond.

Het zou daarbij gaan om een percentage van maximaal 30 procent. ''Daar ben ik helemaal voor'', zou Blanc hebben gezegd.

Minister

Minister Chantal Jouanno van Sport sprak dinsdag de bondscoach evenwel vrij van alle blaam. ''Niets wijst erop dat Laurent Blanc discriminerende praktijken ondersteunt. Hij was voor de eerste keer bij een bijeenkomst over dit onderwerp. Hij had geen enkel standpunt te verdedigen noch een vastomlijnd plan te presenteren.''

Jouanno benadrukte dat uit het onderzoek geen enkel bewijs naar voren is gekomen dat mogelijk tot vervolging kan leiden van andere deelnemers aan de bijeenkomst.

Technisch directeur François Blaquart blijft niettemin vooralsnog geschorst. Hij zou het gevoelige woord 'quotum' hebben gebruikt tijdens de vergadering in november.

De Franse voetbalbond (FFF) heeft een eigen onderzoek ingesteld naar de heikele kwestie. Het bestuur komt donderdag voor een buitengewone vergadering bijeen om de zaak af te ronden. Dan pas zal blijken of Blanc aanblijft als bondscoach van Frankrijk.

Boos

Volgens Patrick Braouezec, de voorzitter van de onderzoekscommissie van de FFF, heeft Blanc al wel enige spijt getoond.

''Hij is boos op zichzelf. Hij kan bepaalde uitspraken van zichzelf niet goed begrijpen. Hij heeft zich naar eigen zeggen een beetje laten meeslepen en daardoor enkele gevoelige uitspraken gedaan'', zei Braouezec dinsdagmiddag na de toelichting van de minister.

Braouezec benadrukte dat de weergave van het beraad in november op de website van Mediapart op zich juist was. ''Er zijn ernstige, zeer ernstige opmerkingen gemaakt. Maar voor het afspreken van quota's bestaat geen bewijs.''

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie