Van de Leur haalt hard uit naar turnwereld

AMSTERDAM - Verona van de Leur vergelijkt haar periode in de gevangenis met haar ervaringen in de turnwereld. De voormalig topturnster, die afgelopen zomer 72 dagen in gevangenschap doorbracht vanwege haar veroordeling voor afdreiging, ziet veel gelijkenissen.

De Leidschendamse keek maandag in de uitzending van Barend en Barend met weinig plezier terug op haar jeugd als turnster in opleiding en zag opvallende overeenkomsten met de dagen die ze in de cel sleet.

"Er zijn heel veel gelijkenissen tussen de gevangenis en de turnwereld. Je hebt het regime en de regels, je bent alleen op je kamer. Je cel wordt overhoop gehaald om te zoeken naar spullen; vroeger werd je tas ook gecontroleerd om te zien of je snoep bij je had."

"Met turnen heb je niet echt een eigen wil. Je turnt natuurlijk omdat je de sport leuk vindt, maar er zit zoveel bij. Je mag je eigen mening niet eens uiten. Je hebt bepaalde regels waar je je aan moet houden of je hebt desnoods een spreekverbod. Het is zo'n regime, je kunt het bijna kindermishandeling noemen."

Sekte

Voor Van de Leur, die in 2008 haar turnloopbaan beëindigde, is een terugkeer in de professionele tak van de sport ondenkbaar. "Het kan ook anders. Daarom vind ik recreatief turnen eigenlijk leuker dan de topsport. Dat lijkt wel een soort sekte, het staat los van alles."

"Er is ook geen sprake van één leider. Het is meer het hele wereldje bij elkaar. Daarbij denk ik dat het voor meisjes zwaarder is dan voor jongens."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie