Renners mogen besluiten over invulling vierde rit Giro

RAPALLO - De Giro d'Italia trekt dinsdag verder. Dat liet directeur Angelo Zomegnan maandagavond weten op een persconferentie naar aanleiding van de dood van Wouter Weylandt.

De Belgische renner kwam maandag tijdens de derde etappe in een afdaling ten val en overleed aan zijn verwondingen. Weylandt zou volgens arts Giovanni Tredici met zijn linkerpedaal een muur hebben geraakt en vervolgens hard gevallen zijn.

Zomegnan laat het dinsdag aan de renners over hoe ze de vierde etappe willen afwerken. De Italiaan gaf aan elk besluit te respecteren. Voorafgaand aan het vertrek dinsdag in Genua zullen de organisatoren Weylandt herdenken. De rit gaat naar Livorno.

Herinnering

''Er zullen dinsdag in elk geval geen festiviteiten zijn, zoals feestelijke muziek en ceremonies. Ik kreeg vandaag een bericht dat me eraan herinnerde dat dit een sport is waarbij de renners weliswaar door iedereen worden bejubeld, maar wel tijdens elke meter van de koers hun leven op het spel zetten'', verklaarde Zomegnan.

''Als er iets ernstigs gebeurt, moeten we ook allemaal aan hun zijde staan.'' Zomegnan wilde verder geen exacte details over het dodelijke incident kwijt. De Italiaanse justitie heeft de zaak in onderzoek.

Ronde-arts Tredici arriveerde heel snel na de crash bij Weylandt. ''Het was direct duidelijk dat de situatie zeer ernstig was. Ondanks onze pogingen was er eigenlijk niets dat we konden doen'', aldus de arts, die 45 minuten probeerde de Belg te reanimeren.

Lees alles over de Giro op de special van NUsport

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie