'Giro bijzaak na dood Weylandt'

RAPALLO - De Brit David Millar beleefde maandag een dramatische dag in de Giro d'Italia. De wielrenner van Garmin-Cervelo was in de slotfase van de derde rit mee in een beslissende ontsnapping.

In de sprint werd hij verslagen door de Spanjaard Angel Vicioso, maar Millar werd wel de nieuwe klassementsleider.

''Het betekent niets voor me'', zei de Brit nadat hij had vernomen dat de Belg Wouter Weylandt een val met de dood had moeten bekopen.

''Ik kan me geen voorstelling maken van wat zijn familie momenteel moet doorstaan. Dit is verschrikkelijk. Onze sport kent tragische momenten, dat is nooit anders geweest. Deze sport brengt elke dag risico's met zich mee."

 Beelden

"Hier fietsen de beste renners van de wereld, maar ook de beste renners van de wereld kunnen mechanische pech krijgen of zichzelf op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terugvinden.''

Millar vond het onbegrijpelijk dat de Italiaanse televisie beelden van de medische hulp aan de wielrenner liet zien. Weylandt lag roerloos op de grond en het bloed gutste uit zijn neus. ''Waarom hebben ze die beelden laten zien?'', vroeg de Brit zich af.

UCI

Ook de UCI reageerde geschokt op het overlijden van de Belg. De wielerunie betuigde medeleven aan de familie, vrienden en ploeggenoten van de overleden Weylandt.

De UCI sprak ook steun uit aan alle deelnemers aan de Ronde van Italië. ''De UCI heeft kennis genomen van de tragische dood van Wouter Weylandt tijdens de derde etappe van de Ronde van Italië."

Collega's

Namens de hele wielerfamilie wil voorzitter Pat McQuaid zijn medeleven betuigen aan de familie van Weylandt, al zijn vrienden en ploeggenoten."

"Maar ook aan zijn collega's in de Giro die hun verdriet zullen moeten overwinnen om door te kunnen in de wedstrijd.''

Stamsnijder

Tom Stamsnijder beleefde een gitzwarte dag in zijn wielerleven. De Nederlander maakte van dichtbij de fatale val van ploeggenoot Weylandt mee.

Stamsnijder reageerde vanuit zijn hotel kort op de dood van zijn Belgische teamgenoot bij Leopard-Trek: ''Ik heb het allemaal zien gebeuren. Ongeloof heerst momenteel.''

Lees alles over de Giro op de special van NUsport

NUwerk

Tip de redactie