Zidane neemt het op voor bondscoach Blanc

AMSTERDAM - Zinedine Zidane zou het onbegrijpelijk vinden als Laurent Blanc vertrekt als bondscoach van Frankrijk. De voormalige wereldvoetballer van het jaar steunt zijn oud-ploeggenoot, wiens positie ter discussie staat vanwege een racismeschandaal.

Blanc, die na het WK van afgelopen zomer de verguisde Raymond Domenech opvolgde, zou hebben ingestemd met een quota om minder gekleurde voetballers toe te laten tot de voetbalscholen en opleidingscentra in Frankrijk.

Spelers uit voormalige Franse koloniën opleiden had volgens verschillende functionarissen bij de bond geen zin, omdat veel van hen uiteindelijk voor het land willen uitkomen waar hun roots liggen.

De technisch directeur van de Franse bond, François Blaquart, werd al geschorst vanwege de zaak. De minister van sport Chantal Jouanno benadrukte dat het instellen van quota voor het verminderen van gekleurde voetballers illegaal is.

Belachelijk

Blanc, die maandag in Parijs uitleg geeft over zijn rol, zou zelf overwegen op te stappen. Zidane, die ondanks zijn Algerijnse afkomst floreerde in het Franse shirt, vindt dat totaal onnodig.

''Blanc is zeker geen racist'', zegt hij in L'Équipe. ''Ik weet dat hij niet op die manier denkt. Zijn vrouw is nota bene Algerijns! Ik vind dat Blanc het ook erg goed doet als bondscoach. Het zou belachelijk zijn als hij weg moet.''

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie