AMSTERDAM - Aan de hand van de nieuwe bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Willem van Hanegem zette het Nederlands elftal maandagavond met een uiterst ontspannen training in de Arena de eerste stap van een lange weg die moet leiden tot eerherstel.

Ruim drie maanden voor het gemiste WK geldt de oefenwedstrijd van woensdag tegen Engeland als eerste voorbereiding op de kwalificatiereeks voor het EK van 2004 in Portugal die pas na de zomer begint.

Opvallend was de losse aanpak van het trainersduo. Geheel anders dan onder Van Gaal kregen de internationals alle tijd om van de inspanningen bij hun club te herstellen. De training duurde slechts minuten en bestond uit enkele loopoefeningen en een positiespelletje. Wie wilde, mocht nog even afwerken op het doel.

Advocaat volgde zijn spelers van een afstandje, veelal met bal onder de voet. Van Hanegem nam gewoon deel aan verschillende rondo'tjes en stond tot grote hilariteit van de spelers regelmatig in het midden.

"Ach, dinsdag begint het pas echt", verklaarde Advocaat luchtig. "Laat die jongens nou eerst maar even bijpraten. Ik praat nog wel met ze. Het is echt niet zo dat er veel moet veranderen. Ik heb nog steeds vertrouwen in de kwaliteiten van deze spelersgroep. We gaan ook gewoon weer proberen te spelen met vleugelspitsen. Als dat tenminste mogelijk is."

Kritiek op zijn aanpak laat Advocaat voorlopig koud. Koeman mag van de nieuwe bondscoach best roepen dat het onbegrijpelijk is dat Van der Vaart niet is opgeroepen. "Ik heb begrip voor Ronald. Hij praat als verantwoordelijke van Ajax. Ik moet het hele Nederlandse voetbal dienen. En het is natuurlijk echt niet zo dat ik nooit spelers laat debuteren. Dat heb ik in het verleden vaak genoeg bewezen."

Frank de Boer kan zich wel vinden in de nieuwe leiding. "Het zijn voetbaldieren, net als Louis. Want begrijp me niet verkeerd, Van Gaal blijft voor mij een van de betere coaches van de wereld. Maar we moeten nu zonder hem verder. Best raar, net zoals het vreemd is dat we ons nu moeten richten op het EK. Dat terwijl het WK nog moet beginnen. Dat beseffen wij ons allemaal goed en dat zal deze zomer alleen maar erger worden", aldus De Boer die er van uit gaat dat hij de aanvoerdersband ook onder de nieuwe bondscoach blijft dragen. "Ik heb hem nog niet gesproken maar ik zie geen reden om een andere aanvoerder aan te wijzen."

/SPORTEngeland moet Owen tegen Oranje missen