Over Ajax, Twente, de beker en de schaal babbelen we nog wel eens. De ‘Wedstrijd van het Jaar’ was dit weekend in Almere: de degradatiekraker City – Fortuna!

Het is vrijdagavond, Jupiler League-avond, in dit geval op het kunstgras van het Mitsubishi Forklift-Stadion te Almere. Ik geef toe: het is best moeilijk om die zin te typen zonder in de lach te schieten.

De wedstrijd moet nog beginnen. Het bezoekersvak met fans van Fortuna Sittard (voorlaatste op de ranglijst) bestookt de aanhang van Almere City (laatste) vol vuur met het spreekkoor “You’re shit and you know you are!

Is het ironie? Zelfspot? Menen ze het serieus? Wat het ook is: het is hele dikke voetbalhumor. Ik weet het nu al: ik had vanavond nergens anders willen zijn dan hier, bij het duel tussen de twee slechtste profclubs van Nederland.

Immoreel

Geloof het of niet: er kleeft een bijzonder stuk Nederlandse voetbalgeschiedenis aan deze wedstrijd. Fortuna Sittard en Almere City stammen allebei af van een club die in 1954 werd opgericht om iets te doen dat in die tijd door veel Nederlanders onchristelijk en dus immoreel werd gevonden: voetballen om geld.

Fortuna ’54 (uit Geleen) en de Beroeps Voetbal Club Amsterdam (BVC Amsterdam) sloten zich meteen na oprichting aan bij de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB), die in het najaar van 1954 een profcompetitie startte náást de (amateur)competitie van de KNVB.

Van de NBVB-clubs bestaat alleen De Graafschap nog onder de naam van toen. Alle andere verdwenen of ondergingen metamorfosen: Fortuna ’54 ging samen met Sittardia, verhuisde naar Sittard en werd eerst Fortuna SC en daarna Fortuna Sittard.

Zwarte schapen

BVC Amsterdam (bijgenaamd ‘De Zwarte Schapen’) fuseerde met DWS en ging op in FC Amsterdam, maar supporters richtten in 1959 een nieuwe club op: De Zwarte Schapen, die fuseerde met Argonaut en even FC De Sloterplas heette, om onder de oude naam De Zwarte Schapen naar Almere te verkassen en daar in 1997 te worden opgenomen in het Omniworld-project, waarvan de voetbaltak FC Omniworld in 2005 toe zou treden tot het betaald voetbal.

Ziedaar: met enige fantasie betreft het hier een historische wedstrijd tussen twee pioniersclubs van ons betaalde voetbal. Vanavond gaan ze proberen elkaar door het afvoerputje van het betaald voetbal te stampen.

Genaaid

Gevoelsmatig ben je geneigd te zeggen dat Almere City maar af moet dalen. Fortuna, De Baandert, bekerwinnaar, Mark van Bommel, dat is toch historie. Ze zijn ook een beetje genaaid, de Zitterders, niet in de laatste plaats door eigen bestuurders die de FC Limburg-fusie erdoor wilden drukken.

“Onze passie en strijd verdienen een beter beleid,” staat op een spandoek in het Fortuna-vak. De wanhoop van de groengelen is haast voelbaar.

Patjepeeërs

Dat is aan Almeerse kant toch anders. ‘City’ lijkt te pril voor echte supportersliefde, echte supporterspijn. Na een halfuur spelen zingt de kleine kern van fanatieke supporters: “Met een kwartier is er weer bier!”

Almere City trekt veel Mokumse patjepeeërs van het type dat bier als een eerste levensbehoefte beschouwt, maar toch: niet echt het spreekkoor dat je verwacht van een supportersschare die al een week niet slaapt van de wedstrijdspanning.

Het Mitsubishi Forklift-Stadion heeft paarse stoeltjes, de clubkleur van het oude FC Omniworld, terwijl ‘City’ in het zwart-met-rood speelt. De kleine kern van fanatieke supporters kleedt zich ook nog in het Omniworld-paars. Supporters die niet willen zijn wat de club is; dan is er toch een klein identeitsprobleempje.

Buscombi

Nog meer humor: de vijfhonderd Limburgse fans zijn aangereisd met een verplichte buscombi. Ik verzin dat niet: ze moesten écht met de combi vanuit Zuid-Limburg naar Almere-Buiten. Wie er ook uit vliegt: van die nonsens ben je in elk geval bevrijd in de Topklasse. Neem ik aan.

Het blijft 0-0 in de ‘stad waar het einde nooit begint’ (uit Het Almere Lied) en dat zou kunnen betekenen dat Fortuna en Almere, de gedegenereerde pioniers, voor Neêrlands beroepsvoetbal behouden blijven, en dat uiteindelijk RBC Roosendaal door het putje gaat. In de Jupiler League kan alles.