DORTMUND – Borussia Dortmund heeft zaterdag de landstitel in Duitsland veroverd. De ploeg van trainer Jürgen Klopp vierde het kampioensfeest voor ruim 80.000 toeschouwers in het eigen Signal Iduna Park.

Dortmund won zelf met 2-0 van 1.FC Nürnberg, terwijl de enige overgebleven concurrent Bayer Leverkusen onderuit ging bij 1.FC Köln (2-0). 'Die Borussen' zijn daardoor twee duels voor het einde van de competitie niet meer in te halen.

Het betekende de zevende landstitel voor Borussia Dortmund. De laatste keer dat de zwart-gele formatie de kampioensschaal veroverde, was in 2002.

Eerste seizoenshelft

Dortmund legde de basis voor de titel in de eerste seizoenshelft. De jonge ploeg van Klopp had halverwege het seizoen al tien punten voorsprong op de concurrentie en bezweek in het tweede deel van het jaar niet onder de druk.

Lucas Barrios en Robert Lewandowski gaven in het laatste kwartier voor rust het startsein voor een ongekende feestvreugde in het volgepakte stadion.

Barrios

Barrios opende in de 32e minuut de score met zijn veertiende treffer van het seizoen. Kort voor rust tekende Lewandowski voor de tweede treffer.

De gigantische supportersschare van Dortmund ging in de tweede helft opnieuw uit zijn dak toen de tussenstand uit Keulen doorkwam.

Novakovic

Milivoje Novakovic maakte met twee doelpunten een einde aan de kansen van Leverkusen op de titel.

Met nog twee wedstrijden op het programma heeft Dortmund een onoverbrugbare voorsprong van acht punten op Leverkusen.

De fans moeten nog even wachten op het grote kampioensfeest. Dat staat over twee weken na de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma.

Jürgen Klopp

Voor Klopp (43) was het de eerste landstitel uit zijn carrière. De excentrieke oefenmeester, die bekendstaat om zijn fanatieke manier van coachen langs de lijn, is sinds de zomer van 2008 werkzaam in Dortmund.

Uitgerekend in zijn honderdste competitieduel op de bank bij de 'Borussen' vierde Klopp het grootste succes uit zijn trainersloopbaan.

Nuri Sahin

Hij bouwde bij het financieel beperkte Borussia Dortmund aan een ploeg met veelal jonge talenten, aangevoerd door oud-Feyenoorder Nuri Sahin.

Het piepjonge elftal van Klopp presteerde dit seizoen sensationeel en was tot ieders verrassing de gevestigde orde de baas. Talenten als Mats Hummels, Kevin Grosskreutz, Marcel Schmelzer, Sven Bender en Mario Götze verdienden er een plek in het Duitse elftal mee.

''Zo'n jonge ploeg als kampioen is in de historie van de Bundesliga niet eerder voorgekomen'', jubelde sportief directeur Michael Zorc zaterdag.