ESPOO - De Nederlandse squashsters zijn er niet in geslaagd hun Europese titel te prolongeren. In de finale van het EK voor landenteams in het Finse Espoo verloor Oranje zaterdag van Engeland. De mannen wisten geen beslag te leggen op de bronzen medaille.

Vrijdag verloor Nederland in de halve finales kansloos (4-0) van Engeland. Een overwinning op de sterke Italianen, die met Stephane Galifi, Marcus Berrett en Amr Swelim sindskort beschikken over drie genaturaliseerde spelers, zat er geen moment in.

Kopman Laurens Jan Anjema zette Oranje weliswaar op voorsprong met een eenvoudige zege (11-5 11-4 11-9) op Galifi. Maar zijn teamgenoten Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink konden de goede start geen passend vervolg geven.

'Echte' Italiaan

Bennett ging met drie keer 5-11 onderuit tegen Davide Bianchetti, de enige 'echte' Italiaan bij de tegenstander. Schweertman had niks in te brengen tegen Berrett (4-11 11-9 1-11 2-11) en Weenink was niet opgewassen tegen Swelim: 6-11 6-11 8-11.

Coach Lucas Buit keek ondanks de nederlaag toch met een enigszins positief gevoel terug op het EK: ''Over het hele toernooi mogen we wel tevreden zijn'', aldus de negenvoudig nationaal squashkampioen. ''De grote vorm ontbrak bij de meeste spelers, maar de mannen hebben inzet en karakter getoond. Meer dan de vierde plaats zat er dit keer gewoon niet in.''

De Nederlandse squashvrouwen komen zaterdagmiddag in actie. Om drie uur is Engeland de tegenstander in de finale.