AMSTERDAM – RKC Waalwijk is hard op weg om binnen één jaar terug te keren in de eredivisie. De Brabanders boekten vrijdag een monsterzege op RBC Roosendaal: 7-0.

Omdat FC Zwolle tegen FC Den Bosch niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel, neemt de ploeg van coach Ruud Brood de koppositie over van de naaste concurrent.

Rode kaart

RKC had in eigen huis geen kind aan het noodlijdende RBC. Fred Benson zette zijn ploeg binnen het kwartier op voorsprong vanaf zestien meter. De bezoekers stonden op dat moment al met tien man, nadat Joey Brock een rode kaart kreeg vanwege hands.

Donny de Groot gooide de wedstrijd drie minuten voor de rust in het slot. In de tweede helft waren ook Guy Ramos, opnieuw De Groot (twee keer), Hans Mulder en Karim Bridji nog trefzeker.

Kansen genoeg

In Den Bosch kregen beide partijen genoeg kansen om te scoren, maar werd er niet gescoord. Vleugelspelers Istvan Bakx en Ronnie Reniers waren het gevaarlijkst aan Bossche zijde, maar faalden keer op keer in de afronding.

In de slotminuut dacht clubtopscorer Sjoerd Ars Zwolle met wat geluk alsnog op voorsprong te brengen, maar doelman Wesley de Ruiter herstelde zijn fout op het nippertje.

Twee punten

Met nog één duel te gaan heeft RKC een voorsprong van twee punten op Zwolle. De Waalwijkers nemen het daarin in Sittard op tegen de plaatselijke degradatiekandidaat Fortuna.

RKC is met een ijzersterke eindsprint bezig. De ploeg van Brood verloor op 11 februari voor de laatste keer in de Jupiler League (0-3 tegen MVV). Daarna bleef men in de volgende tien duels ongeslagen.

Succesreeks

Die succesvolle reeks leverde niet minder dan 28 punten op. Ter vergelijking: FC Zwolle pakte uit de laatste zeven wedstrijden slechts acht punten. 

Om nog kans te maken op de titel zullen de Zwollenaren het uitduel met SC Cambuur in winst om moeten zetten. Daarnaast zal RKC minimaal gelijk moeten spelen. Het doelsaldo is momenteel in het voordeel van de Brabanders (plus 44 tegen plus 42).

Degradatieduel

In de onderste regionen eindigde het degradatieduel tussen Almere City en Fortuna Sittard in 0-0. Daardoor bleef de ploeg uit Flevoland laatste, op een punt van de Limburgers en van RBC.