ZANDVOORT - Autocoureur Jan Lammers rijdt in juni voor de 22e keer de beroemde 24 uur van Le Mans. De 55-jarige Zandvoorter stapt in bij het Zwitserse team Hope Racing, dat in de snelste klasse LMP1 meedoet met een hybride sportwagen. De Zwitser Steve Zacchia is zijn mederijder.

Lammers won de 24 uur van Le Mans in 1988. Daarvoor was hij actief in de Formule 1. In 2008 deed hij voor het laatste mee in Le Mans.

''Het ecologische verhaal van Hope Racing spreekt me erg aan. Je kunt vandaag de dag niet meer ondernemen of sportief bezig zijn, zonder dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent'', aldus Lammers, die ook al als trucker de Dakar Rally op zijn naam heeft staan.

De 24 uur van Le Mans is op 11 en 12 juni. Lammers stapt volgend weekeinde al voor het eerst in de Oreca-hybride in de 1000 kilometer van Spa-Francorchamps, onderdeel van de Le Mans Series.

Vliegwiel

De wagen is uitgerust met een conventionele 2.0 liter en vier cilinders tellende turbo-dieselmotor. Het bijzondere zit in een vliegwiel, dat de energie die vrijkomt bij het remmen meteen overbrengt op de aandrijving.

''Hierdoor kunnen we na het remmen bij een bocht sneller uit accelereren dan zonder het gebruik van het systeem. Dit soort energie opwekkende systemen zijn echt de toekomst'', meent Lammers.