AMSTERDAM – Omega Pharma-Lotto, de ploeg van onder meer Philippe Gilbert, lijkt een gedaantewisseling te ondergaan. De twee sponsoren willen een andere koers varen en achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe wielerploeg, waarbij de Belgische overheid een vinger in de pap heeft.

Omega Pharma en Lotto zitten niet langer op dezelfde golflengte. Omega Pharma ziet meer heil in een toekomst met Europese renners, terwijl de Nationale Loterij op Belgische coureurs wil inzetten.

Volgens de Belgische krant De Morgen zou Lotto praten met Belgacom en Adecco om samen een team uit de grond te stampen. De federale regering zou zich volledig achter het project scharen. De overheid is immers meerderheidsaandeelhouder van Belgacom en volledig eigenaar van Lotto.

Gilbert

De nieuwe ploeg zou enkele Belgische toppers moeten herbergen waaronder Gilbert. De winnaar van onder meer de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl is echter nauwelijks op de hoogte van de ontwikkelingen. ''Ik weet ook maar wat ik in de pers lees", zegt hij in diverse Belgische media.

''Persoonlijk heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. Ik vind het allemaal zeer bizar. Het team beleeft het beste jaar uit zijn bestaan en toch bestaat de kans dat de samenwerking stopt. Maar blijkbaar botert het niet meer tussen de twee sponsors. Ik zie wel hoe het afloopt.''