ROME - In het bijzijn van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Clarence Seedorf donderdag in de Romeinse residentie van de Nederlandse ambassadeur A. Stoelinga een koninklijke onderscheiding ontvangen.

''Als hij trainer wordt van AC Milan'', grapte de voorzitter van de Milanese club van Seedorf, ''kan hij meteen zijn broer en neef meenemen, want van een beetje nepotisme zijn we hier niet vies.'' Seedorf werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De oud-Ajacied kreeg het lintje voor zijn succesvolle sportieve carrière, maar ook voor zijn Fonds Champions for Children. Daarmee steunt hij educatieve projecten voor kinderen in diverse landen.

''Ik ben vereerd door deze onderscheiding die me sterkt in mijn overtuiging door te gaan met het steunen van goede doelen.''

Onterechte kritiek

De aanwezigheid van Berlusconi, die zich na de ceremonie naar het presidentieel paleis haastte omdat de Italiaanse bombardementen op Libië een regeringscrisis veroorzaakten, was voor Seedorf enorm belangrijk.

"Ik heb het geluk dat ik de president en zijn familie privé heb leren kennen. Dan leer je mensen echt goed kennen. De kritiek die vaak op Berlusconi wordt geleverd komt van buitenaf en is vaak onterecht."

Klompen

Berlusconi en Seedorf kregen van ambassadeur Stoelinga een paar houten klompen aangeboden. Berlusconi een klassiek paar. Seedorf een speciaal paar met voetbalnoppen en in de kleuren van AC Milan.

"Seedorf is een Nederlander waar we trots op mogen zijn", verklaarde Stoelinga de keuze voor de koninklijke onderscheiding.