AMSTERDAM - Barcelona gaat uitspraken van José Mourinho onderzoeken. De Portugese trainer bekritiseerde na afloop van het duel tussen Real Madrid en Barcelona zowel de Catalaanse club als de UEFA.

Het juridische departement van Barcelona beslist na het onderzoek of het de UEFA zal inschakelen om stappen te ondernemen tegen de trainer van Real Madrid.

De Portugees liet na afloop van de wedstrijd in de persconferentie weten dat hij vindt dat Barcelona bevoordeeld wordt door de UEFA.

"Pep Guardiola is een fantastische trainer, maar hij heeft al een Champions League gewonnen waar ik mij voor zou schamen."

Hiddink

Hij doelde daarmee op de halve eindstrijd van twee jaar geleden tussen Chelsea en FC Barcelona. De Catalanen plaatsten zich dankzij een 1-1 remise op Stamford Bridge voor de finale na de 0-0 in de eerste wedstrijd.

‘The Blues’, destijds onder leiding van interim-manager Guus Hiddink, meenden in de tweede helft recht te hebben op enkele penalty’s. Scheidsrechter Tom Henning Ovrebo oordeelde anders.

Dubieus

"Als hij dit jaar weer wint, dan is het weer op een dubieuze manier", vervolgde Mourinho. In de eerste halve finale tussen de twee Spaanse rivalen kreeg Real Madrid-verdediger Pepe na een uur rood. Volgens Mourinho was dat onterecht. De Portugees werd na aanmerkingen op de arbitrale leiding naar de tribune verwezen.

"Ik begrijp het niet", zei Mourinho verder. "Ik weet niet of het de publiciteit van sponsor Unicef is of de invloed van Angel Villars (hoofd van de scheidsrechterscommissie bij de UEFA en FIFA, red.) Maar zij hebben veel macht en de overige teams hebben geen enkele kans."

Onterechte rode kaart

Mourinho haalde om zijn betoog te ondersteunen de halve finale van vorig jaar aan, toen hij met Internazionale zorgde voor de uitschakeling van Barcelona.

“Dat was ondanks de - onterechte - rode kaart van Thiago Motta die scheidsrechter Frank De Bleeckere gaf. Elk jaar hetzelfde liedje. Alleen de naam van de arbiter is anders. Nu Wolfgang Stark, de afgelopen jaren Ovrebo en De Bleeckere."

Guardiola voelde zich niet geroepen te reageren op Mourinho's uitlatingen. "Niets heb ik hierover te melden."

Het bestuur van FC Barcelona komt donderdagavond om 19.00 uur bijeen om te overleggen over de te voeren strategie in de ‘zaak-Mourinho’.