AMSTERDAM - Johan Cruijff is blij dat de ledenraad van Ajax dinsdag unaniem akkoord is gegaan met zijn voornemen om plaats te nemen in het bestuur en de raad van commissarissen van de Amsterdamse club.

“Dit is echt een heel goed signaal. Ook naar buiten toe. Belangrijk is nu dat iedereen vooruit blijft kijken”, laat de clubicoon weten aan De Telegraaf.

“Vanuit de gedachte dat we dit samen gaan doen, met voor iedereen een functie die het beste bij hem past.”

Cruijff wil dat de raad van commissarissen (rvc) ‘rugdekking geeft aan iedereen binnen de club’. “Niemand mag het gevoel hebben dat hij er alleen voor staat.”

Vers bloed

Als het aan Cruijff ligt, gaat er vers bloed stromen binnen de organisatie. “Op dit moment zijn er wereldwijd 3500 studerende sporters ingeschreven bij de naar mij vernoemde scholen."

"Dat is een signaal dat er in de sport andere leidinggevenden op komst zijn. Ajax kan nu als eerste het goede voorbeeld geven. Daar wil ik de club zoveel mogelijk bij helpen.”

Bekerfinale

De eerstvolgende vergadering van de ledenraad van Ajax staat voor 9 mei in de agenda, een dag na de bekerfinale van Ajax tegen FC Twente. De kans is klein dat op die dag de nieuwe leden van het bestuur en van de rvc al kunnen worden voorgedragen door de benoemingscommissie.

Voorzitter Rob Been junior van de ledenraad zei dat het misschien een goed plan is om de vergadering een of twee weken uit te stellen.

De reguliere bijeenkomst van de ledenraad zal nog worden geleid door de scheidende clubvoorzitter Uri Coronel, die eind vorige maand keihard in botsing kwam met de rebelse Cruijff.

''Over de hele situatie met Johan houdt Uri zich naar mij toe op de vlakte'', liet Been weten. ''Maar hij verleent alle medewerking om de overgang naar de nieuwe situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.''

De Boer

Trainer Frank de Boer is opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de betrokkenheid van Cruijff. “Ik heb al direct gezegd dat het natuurlijk het allerbeste is om van zo dichtbij mogelijk structuur aan de club te gaan geven."

"De mensen hier hebben dat ook nodig, denk ik. Iedereen zat - zo vermoed ik - op de komst van Johan te wachten.”

De oefenmeester hoopt dat zijn club snel in rustiger vaarwater komt. “Voor de club is het nu het allerbelangrijkste dat alle neuzen weer dezelfde kant op staan.”