LONDEN - De openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen volgend jaar in Londen zijn nu al uitverkocht. Dat meldde de organisatie woensdag. Sportliefhebbers vroegen tot dusver meer dan twintig miljoen kaarten aan voor het evenement in de Engelse hoofdstad.

Er zijn slechtst 6,6 miljoen toegangsbewijzen beschikbaar. Meer dan de helft van de 650 'sessies' zijn reeds uitverkocht.

''We zijn dolblij met deze respons. We hadden de openingsceremonie tien keer kunnen uitverkopen. Mensen zullen nu teleurgesteld worden, maar dat compenseren we met kaarten voor andere wedstrijden", aldus Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité.

Loting

Geïnteresseerden konden de afgelopen zes weken kaarten aanvragen. Bijna twee miljoen mensen hebben dat gedaan. Voor veel wedstrijden zal geloot moeten worden.

Voor het baanwielrennen, ritmische gymnastiek, triatlon, moderne vijfkamp en de cross country voor de paarden (eventing) zijn geen kaarten meer beschikbaar. Tennis, baanwielrennen en zwemmen behoren tot de populairste sporten.

In juni krijgen de gelukkigen te horen voor welke evenementen ze kaarten hebben gekregen. Daarna krijgen de 'pechvogels' een nieuwe kans op toegangsbewijzen die nog niet vergeven zijn.