AMSTERDAM - De technische hervormingsplannen van Johan Cruijff gaan gefaseerd uitgevoerd worden bij Ajax. Dat wil Cruijff zelf zo, meldde Rob Been junior dinsdagavond na de bijeenkomst van de ledenraad van Ajax in de Amsterdam Arena.

''Hij stelt nu een gefaseerde uitvoering voor. Dat is een belangrijk gegeven'', aldus Been over Cruijff.

Aanvankelijk wilde de voormalige topvoetballer zijn technische hervormingsplannen direct volledig uitgevoerd zien.

Dat zou veel banen kosten bij Ajax, waardoor grote onrust ontstond.

Been bevestigde tevens dat Cruijff bereid is zitting te nemen in de raad van commissarissen, zoals NUsport maandag al meldde.

Bestuur

De 64-jarige Amsterdammer is ook voornemens plaats te nemen in het bestuur van zijn jeugdliefde. De ledenraad ging dinsdagavond unaniem akkoord met de dubbele kandidatuur van de voormalige nummer 14.

''Het is zeer waarschijnlijk dat Johan terugkomt'', liet Been junior weten. ''We moeten ons aan een aantal formaliteiten houden. Maar Johan heeft aangegeven dat hij in het bestuur en in de raad van commissarissen zitting wil nemen. Hij zal zich primair gaan richten op de voetbaltechnische kant van de club.''

Commissie van voordracht

Tijdens de vergadering is tevens een commissie geïnstalleerd die op zoek gaat naar de overige kandidaten voor het nieuwe bestuur van de club, meldt Ajax op de eigen site.

Deze zogenoemde commissie van voordracht bestaat naast Been junior uit Mark Geestman, Keje Molenaar, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn.

Blij

Been junior toont zich tevreden. ''Ik ben blij dat we uit de impasse zijn en dat we vooruit kunnen kijken. We juichen het daarnaast toe dat Johan een formele functie wil gaan bekleden.”

Cruijff vervulde sinds 1988, toen hij opstapte bij Ajax, geen officiële functie meer bij zijn jeugdliefde.

De ledenraad van Ajax was bijeen om de bevindingen te bespreken van de speciale onderzoekscommissie. Dat college was uit de eigen gelederen gevormd om de diverse spanningsvelden rond Ajax en rond Cruijff te benoemen en weg te nemen.

Van Praag

De commissie onder leiding van Been junior bracht deze maand twee keer in Barcelona een bezoek aan Cruijff. Bij het eerste onderhoud in Spanje was KNVB-voorzitter Michael van Praag, erevoorzitter van Ajax, als bemiddelaar aanwezig.

Been en zijn medecommissieleden spraken de afgelopen weken ook met andere prominente Ajacieden over de ontstane impasse nadat alle leden van het bestuur en van de raad van commissarissen eind maart hun functie ter beschikking hadden gesteld. Nadien kondigde ook algemeen directeur Rik van den Boog zijn vertrek aan.

Cruijff en zijn groep van oud-voetballers willen met technische hervormingen, vooral bij de jeugdopleiding, Ajax terug naar de Europese top brengen.

Danny Blind

Doordat Cruijff in de uitvoering van zijn plannen nu meer tijd wil nemen, hoeft de Amsterdamse clubleiding waarschijnlijk niet op korte termijn een flinke groep trainers en opleiders, onder wie assistent-coach Danny Blind en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink, te ontslaan of een mindere functie te geven.

In de visie van Cruijff krijgen de oud-spelers Dennis Bergkamp (jeugd) en Wim Jonk (scouting) een zwaar takenpakket. Frank de Boer blijft sowieso hoofdcoach.