GELSENKIRCHEN - Edwin van der Sar kan zich gaan opmaken voor zijn vijfde finale in de Champions League. Na de 2-0 zege van Manchester United op Schalke 04 lijkt de return op 4 mei op Old Trafford niet meer dan een formaliteit.

De formatie van Sir Alex Ferguson was in een uitverkochte Arena AufSchalke heer en meester, maar vergat dat lange tijd in doelpunten uit te drukken.

Voor de pauze waren een paar mooie kansen niet aan de Mancunians besteed. De thuisclub maakte geen moment de indruk in haar kansen te geloven. Van der Sar werd nauwelijks beproefd.

Dat gold wel voor zijn collega-keeper Manuel Neuer aan de andere kant. Die hield United veelvuldig van scoren af.

Ongelijke strijd

In de tweede helft zette het kat-en-muisspel zich voort totdat routinier Ryan Giggs in de 67e minuut de ongelijke strijd van een treffer voorzag.

Twee minuten later drukte Wayne Rooney het overwicht van de gasten nog duidelijker uit. In de resterende tijd liet United de teugels opzichtig vieren, maar Schalke kwam slechts sporadisch in de buurt van Van der Sar die voor de vijftigste keer in Champions League-verband z'n doel schoon hield.

Uniek afscheidsduel

De 40-jarige goalie krijgt op deze manier een uniek afscheidsduel aangeboden op zaterdag 28 mei op Wembley. Zijn laatste wedstrijd voor de 'Red Devils' zal de Champions League-finale zijn tegen FC Barcelona of Real Madrid.

Dat Schalke dit prachtige scenario nog gaat verstoren lijkt zeer onwaarschijnlijk na de wanprestatie van dinsdagavond.

Voor de doelman wordt het z'n vijfde CL-finale. Met Ajax won en verloor hij een eindstrijd, datzelfde overkwam hem met Manchester United