AMSTERDAM - Johan Cruijff wil de komende twee jaar binnen Ajax een officiële functie bekleden als de ledenraad dat van hem verlangt. "Als mede door jouw toedoen alles in werking is gezet, dan kan het niet zo zijn dat je straks geen enkele verantwoordelijkheid draagt."

Dat schreef de legendarische nummer veertien dinsdag in zijn column in De Telegraaf.

De Amsterdammer zal hoogstwaarschijnlijk een plaats krijgen in de raad van commissarissen, zo meldde Frits Barend maandagavond al in het programma Barend en Barend.

Cruijff voelde zich genoodzaakt duidelijkheid te verschaffen over zijn rol na de revolutie bij de Amsterdamse club. "Maar ook nu geef ik weer geen antwoord op de vraag welke functie ik moet bekleden."

Ledenraad

De ledenraad van Ajax wordt dinsdag tijdens een vergadering bijgepraat door voorzitter Rob Been junior.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het orgaan daarbij een benoemingscommissie installeren die op zoek gaat naar kandidaten voor de nieuwe raad van commissarissen.

Revolutie

De clubicoon van de Amsterdammers leidde enkele maanden geleden een revolutie in bij de huidige nummer twee van de eredivisie.

Het is de eerste keer dat Cruijff aangeeft open te staan voor een officiële functie bij Ajax. Tot op heden hield hij zich daarover altijd op de vlakte.

Impasse

De Amsterdamse club verkeert bestuurlijk momenteel in een impasse. Algemeen directeur Rik van den Boog gaf eerder deze maand aan na dit seizoen te vertrekken bij Ajax.

Ook voorzitter Uri Coronel stelde eerder zijn positie ter beschikking.

Steun

De achterban van de club heeft middels spandoeken en spreekkoren al meermaals laten weten volledig achter de plannen van de beste voetballer van de club ooit te staan.

Cruijff pleit voor een grondige reorganisatie bij Ajax. Vooral de jeugdopleiding zou op de schop moeten.