LEEDS/DERBY - De Nederlandse cricketers hebben de internationale federatie, die heeft besloten de 'kleine landen' te weren van het volgende WK, opnieuw tot nadenken gestemd.

Oranje won tijdens de paasdagen zowel van Yorkshire als Derbyshire in de CB40-competitie, eendaagse wedstrijden van 40 overs tegen Engelse countyploegen met fullprofs.

Nederland begon maandag in Derby met batten. Dat werd vooral voor Wesley Barresi een succes.

Met 74 runs legde hij een solide basis voor het uiteindelijke totaal van 204 voor het verlies van zes wickets. De 'Falcons' stelden daar in hun innings 191/9 tegenover.

Openingsbatman Eric Szwarczynski stond al na negen ballen (1 run) sip te kijken, maar zijn partner Barresi toverde allengs een grijns op diens gezicht door onder meer vijf vieren en een zes te slaan.

De Australische aanwinsten Michael Swart, die ook een Nederlands paspoort heeft, en Shane Mott waren niet productief.

De laatste stond in de eerste innings slechts drie minuten in het veld, kreeg drie ballen en noteerde een 0.

Derbyshire

Het deerde Nederland amper omdat Tom de Grooth (39) en aanvoerder Peter Borren (56 not out) het goede voorbeeld van Barresi volgden.

Het elftal van Derbyshire had met Wes Durston (64), Wayne Madsen (75) en Steffan Jones (23) ook batsmen van allure, maar was nagenoeg geheel op dit drietal aangewezen.

Mudassar Bukhari, met twee wickets tegen 27 runs andermaal goed op dreef, velde persoonlijk Jones.

Borren (3-29) en Mott (3-35) waren de andere succesvolle bowlers. Nederland won met dertien runs.

Yorkshire

Een dag eerder in Leeds was het verschil met Yorkshire slechts twee runs. Nederland kwam aan bat, mede dankzij een halve century van Mott (onder meer 5 vieren en een zes op 47 ballen), tot 190/8.

De Engelsen leken lang niet in de buurt van dat totaal te komen, maar de slotfase werd toch nog onverwacht spannend: 188/9.

Bij 27 voor 5 na 10.4 overs was het bedenkelijk stil op de tribunes van Headingly. Rich Pyrah gaf de aanhang weer enige hoop.

Szwarczynski ving hem na 69 runs uit op het bowlen van Bukhari (3-26).

De powerplay van Adil Rashid (42 not out op 45 ballen) en Ryan Sidebottom (29 uit 14, met onder meer twee zessen) kreeg de handen toch nog op elkaar.

Ze slaagden bijna in de opdracht in drie overs (achttien ballen) 36 runs te maken.

Begin mei wordt het toernooi voortgezet met duels tegen Middlesex (op Lord's) en Sussex.