MIERLO - Jeroen Dubbeldam is maandag in Mierlo Nederlands kampioen bij de springruiters geworden. De olympich kampioen van 2000 bleef Marc Houtzager en Ben Schröder voor. Dubbeldam, in de ring met BMC Quality Time, veroverde de titel eerder al eens in 2009.

Jur Vrieling ging als leider van het klassement de laatste ronde in, maar maakte als laatste starter aan het einde van zijn rit nog twee springfouten.

Hij kon zich er één veroorloven om Dubbeldam voor te blijven. Nu werd hij met VDL Bubalu vijfde.

Gerco Schröder, titelverdediger, verspeelde met Eurocommerce Londen zijn kansen met een fout op de laatste hindernis. Hij eindigde als nummer vier.

Houtzager reed naar zilver met Voltaire.

Ben Schröder, door de jaren heen misschien de minst bekende van de drie (naast Gerco nog Wim) springende broers uit Tubbergen, veroverde brons met BMC Unaniem.

De nummers twee tot en met zes (Maikel van der Vleuten) eindigden op minder dan een springfout van de winnaar.

'Prachtig succes'

Dubbeldam veroverde al grote internationale titels. Desondanks was hij ''superblij'' met de nationale titel.

''Een wedstrijd als deze leeft enorm bij mij. Dit is een prachtig succes.''

Zelden was het zo spannend als deze keer in Mierlo. Dubbeldam: ''Ik kan me niet herinneren dat zo veel combinaties zo dicht bij elkaar stonden."

"Dat maakt het extra mooi. Vooral natuurlijk omdat ik zelf op het laatst met de neus vooraan stond.''

Wel maakte de routinier nog een fout op de laatste hindernis. ''Mag natuurlijk niet gebeuren. De verklaring is simpel. Zenuwen'', bekende hij naderhand.

Meest succesvolle Nederlander

Dubbeldam is waarschijnlijk de succesvolste Nederlandse ruiter sinds 2000.

Naast de olympische titel won hij ook het CHIO van Aken. Bovendien veroverde hij met de nationale equipe zowel goud op de WK (2006) als EK (2007).

De komende week start hij in Leipzig in de finale van de wereldbeker.