AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft een droomweek bekroond met de zege in Luik-Bastenaken-Luik. De renner van Omega Pharma-Lotto versloeg de gebroeders Schleck in de sprint in Ans.

Frank Schleck legde beslag op de tweede plaats, voor Andy Schleck. Roman Kreuziger finishte op ruim een halve minuut als vierde. Rigoberto Uran werd vijfde.

Beste Nederlander was Johnny Hoogerland. De Zeeuw van Vacansoleil bolde als 24e op ruim een minuut van Gilbert over de meet. Rabo-kopman Robert Gesink werd dertigste op 1 minuut en 40 seconden van de winnaar.

Meteen nadat het startschot voor de 97e editie van ‘La Doyenne’ was gegeven, schoot het peloton in gang.

Een groepje van drie renners, later aangevuld met zeven coureurs, moest aanvankelijk knokken voor elke seconde, maar toen de voorsprong was gegroeid naar een minuut staakte het peloton de jacht.

Geen monsterontsnapping

Tot de vluchters behoorden Thomas De Gendt, de Belg van Vacansoleil, Fredrik Kessiakoff (Astana) en Mickael Delage (Française des Jeux). Van een monsterontsnapping was nooit sprake, omdat Omega Pharma-Lotto, de ploeg van Gilbert, het verschil nooit meer liet worden dan vier minuten.

Aan het begin van de heuvelzone, nabij het passeren van Bastenaken, smolt de marge als sneeuw voor de zon, helemaal nadat er een groepje in de achtervolging ontstond met onder anderen Laurens ten Dam en Juan Manuel Garate van Rabobank.

Met 64 kilometer te gaan vonden zij de aansluiting met de overblijfselen van de kopgroep. Nadat deze dertien leiders een voorsprong van zo’n twee minuten hadden verkregen, zetten de gebroeders Schleck hun team Leopard-Trek aan kop van de hoofdmacht.

Aanval Gilbert

Op de Redoute vond er een grote verbrokkeling plaats, zowel in de kopgroep als in het peloton. De koplopers, op Greg Van Avermaet na, werden pas ingelopen nadat Gilbert en de gebroeders Schleck hun duivels ontbonden op de Côte de la Roche aux Faucons. Niemand van de favorieten kon volgen.

De gedecimeerde hoofdmacht werd binnen een mum van tijd op een halve minuut gezet, waardoor de vier coureurs het mochten uitmaken in de finale.

Oppermachtig

Op de Saint-Nicolas ontstond een fascinerend schouwspel. De Schlecks probeerden Gilbert te lossen, maar het enige resultaat van het aanvalswerk was dat Van Avermaet afhaakte.

In de sprint toonde de Waal zich oppermachtig. Gilbert heeft nu in elf dagen vier (semi-)klassiekers gewonnen. Naast de Gold Race en ‘Luik’ schreef hij ook de Brabantse Pijl en Waalse Pijl op zijn naam.